Wednesday, February 15, 2012

Masak-masak

Saya ada 11 orang adik beradik. 2 lelaki dan 9 perempuan. Biasanya kalau orang dengar ni, derang akan kata "wah bagusnye! mesti rumah sentiasa kemas & semua tolong mama dia masak".. yeah right! Kesian mama. Walaupun anak perempuannya ramai, semua tak reti masak dan mengemas. Sume bajet budak moden tak reti buat kerja.

Anak-anak mama yang pandai masak cuma yang belajar kat oversea - Hasanah (Mesir), Maimunah (Australia), Ahmad (Jordan). Mereka-mereka ini terpaksa belajar masak sebab dok negara orang. Kalau belajar kat Malaysia, jadi macam saya lahhh jawabya.

Saya 1st time masak masa masih belajar di UIA. Time tu balik JB, mama migrain, bibik takda. Then abah kata "uswah masak lah harini. Abah dah beli ayam ada dalam freezer"... pehhh... ngeri betul dengar ayat tu! Mula-mula ingatkan main-main. Rupenye serius kena masak!. saya pun ape lagi, terus call besfren kat KL - Sarah. Dulu penah tengok sarah masak ayam oyster time tido rumah dia. Jadi tanya sarah camne nak masak ayam oyster. Dialah yang mengguide saya sampai siap masak. Part siang ayam tu memang main hentam je la. Ingat-ingat lupe macammana mama siang ayam. Alhamdulillah masakan pertama menjadi! yeay.

Kali kedua masak pulak, abah suruh masak ikan kembung goreng (ikan goreng je pun!!!). Oleh kerana tak pernah siang (or sentuh) ikan mentah, saya main potong je dan buang isi-isi ikan. Tak tau bezakan perut ke ape. Last-last siap menyiang ikan dan goreng. Tapi ikan tu kurus sangat isik dah banyak kena buang T_T

Lepas tu kalau mama suruh masak, memang ayam oyster jelah memanjang. Tak penah nak try lauk lain. Tapi sekali dua je pun kena masak.

Memang fail la bab masak-masak nih. Tapi kalau buat kek ke, kuih ke, insyaAllah menjadik.

Time nak kawin, saya dah bitau zayd siap-siap yang saya ni tak reti masak. Dia kata no hal boleh try. Lepas kawin, dah kemas rumah baru, dah lengkap dapur, saya pun teringinlah nak masak untuk hasben buat kali pertama. Zayd punye excited saya nak masak, siap panggil kakak & abang ipar dia join dinner.

Oleh sebab takut lauk tak menjadi, saya decide nak masak ayam goreng kfc dengan sayur goreng (JE!!!). Tapi, nak masak sikit punya lama. Ambil masa 2 jam jugak lah. Dok menyiang ayam, potong sayur-sayur, pastu time goreng ayam tu, agak nervous sampai terlanggar kuali lalu tetumpahlah segala minyak panas kelantai dapur. Terpaksa stop masak kejap, basuh dapur, mop lantai semua, then baru sambung goreng ayam. Goreng ayam pun 7 ketul je (sorang 2 ayam, tapi saya 1 ketul je sebab ayam dada banyak isi). Walaupun huru-hara time persiapan, agak bangga jugak sebab berjaya jemput orang datang makan kat rumah. huhu

Selepas kejadian pertama, saya pun selalulah masak tapi yang memang simple-simple dan senang je la. sikit-skit spageti goreng, ayam oyster, udang sambal, sotong sambal.

Time zayd kena pergi sweden almost sebulan, time ni dah ada ikram (dah 2 tahun kawin). Saya pun konon-konon nak buat surprise masak best best feveret food zayd. Dengan gigihnya belajar resepi dendeng kambing dari makcik + resepi mak zayd. Resepi ni sangat leceh nak buat dia.. tapi demi zayd kugagahkan juga try masak. Alhamdulillah menjadi.


Dendeng kambing lauk utama time makan-makan
besday zayd + Adeena (anak suhaib)


Sejak daripada saat ini, selalulah juga try masak benda-benda lain yang tak terlalu simple dan senang. Memang baby steps btul laaa nak belajar masak nih. Dah bape tahun kawin baru nak reti.

Bila cerita kat mak zayd, dia boleh kata "kalau ummi tau la uswah tak reti masak, ummi tangguhkan korang kawin setahun lagi!" hahaha.. sebaik dah kawin baru bagitau ;p

16 comments:

Uwa said...

Wah hebat Mak Wah sekarang masak yang susah2 aje ni.Sedap pulak tu!!

Teruskan usaha anda, nanti kasi resepi daging dendeng tu ye. Tapi i nak masak guna daging lembu pun boleh kan?

Uswah said...

heheh tq kakak ipar! haa gune daging lembu or ayam boleh je.. tapi lagi sedap kambeng kot

sanah said...

hahah...abes lps kawen mmg uswah makan beli lauk kat luar je la ek?

takpe uswah kaye xpe..
ala..sanah masak pon hentam2 je..janji boleh telan n kenyang.

ingat lg sehari sblm pegi mesir sanah salin resepi kat mat. siap mintak resepi jemput2 lagi..sampai sekarang ade lg.haha..padahal senang je nak buat.

uswah said...

yup2.. banyak beli kat luar or makan luar. Bukan sebab kaya tapi sebab dah penat melampau. Uswah keje jauh. Travel balik nak dekat sejam.. 2 jam kalau jem. Memang tak larat nak masak. kalau malas masak n kuar, memang makan hotdog nugget jela.. hahaha

haaa tula nak masak jemput2 pun uswah masih call mama min tak resepi!! hahaha

Moments to Remember said...

At least korang berusaha nak dapatkan resipi jemput. Kalo macam akak, beli tepung jemput2 segera je. Haha... Takpe, skang kalo nak dpt resipi senang. Pakai google je. Sapa yg guna unifi lg senang. Gi je 'try masak' kat hypptv. Siap ade video lagi.

safiahkd said...

kah2 piah pun sampai skang tak reti2 masak. tapi atleast uswah masak mesti jadi punye. piah masak tak jadi T_T

Uswah said...

k zura: hehehe.. tepung segera tu banyak kali dah beli! kalau rajin je baru folo resepi mak.

piah: hoho time kasih! ala piah kawin nanti menjadikla masakan tu.. kalau niat masak untuk hasben Allah tolong kot. hehehe

أم الليث said...

akak pun x pandai masak dulu..kahkah teringat firs time masak meehoon utk alumni nya rehlah masa umur 18thn... keras mcm dawai! malu seh! skrg dah terer cewahh

hehehehe betul la..duk overseas mmg terpaksa belajar masak. kalau tak, x mkn lerr. mmg bnyk kena buat from scratch sbb takde jual barang cam jemput2 powder tu.teringat dulu akak buat mashed potatoes pastu alak ckp "eh akak buat guna kentang eh?" hahahaha x tahan sgt gelak time tu

but cooking mmg takes practice. bnyk kali tak jadi baru pandai. trial and error. lama2 kita bleh modify recipe. tau masak satu hal tp tips2 kecik kat dapur tu mmg org kena tunjuk or kita observe org. akak write down tips2 yg nenek/mak/mertua akak share or kawan2 ke. cam kalu goreng ikan bilis, tengok buih dia..bila buih tu dah stop angkat terus..kalau tak, nanti hangit sbb ikan bilis tu will continue to cook even though dah angkat dari kuali. or kalau goreng keropok kene minyak dalam..baru dia kembang besar2. hehehe.

ni belum cerita kuih muih lagi

uswah said...

UmmuLayth: waaa! Akak patut share tips2 masakan! Kite masih tahap belajar masak lagi nih. Yela, baru 3 tahun stat masak. Huhu

amad said...

dendeng uswah mmg terbaik..!
ahmad n isteri dapat mkn dgn penuh kekenyangan n romantik masa hari last sblm fly hr tu..hehe

uswah said...

hahahhaha tak tinggal pekataan romantik tu! ahhaa amad angau

Zayd said...

abg rase tiap kali awak masak sedap je. Alhamdulillah.. mesti lauk yg awak masak sume abes abg mkn :)

Uswah said...

haha tq abg! terkejut kite abang ade komen! nice surprise! :) <3

Aliya K said...

uswah! aya reti masak la! sikit.

hoho. stakat ni, kat rumah, aya dah masak ayam goreng, ikan goreng, telur rebus, nasi goreng, spaghetti goreng, macaroni goreng, tom yam, asam pedas, ikan bakar black pepper (time uswah & sanah pantang), ikan kuning (time sanah lahirkan sayyd), nasi, maggi, air, nugget, fries, daging burger, hot dog.. macam2 tau. hoho..

uswah sekali masak terus menjadi. heh. sedap kot.

Aliya K said...

uswah! aya reti masak la! sikit.

hoho. stakat ni, kat rumah, aya dah masak ayam goreng, ikan goreng, telur rebus, nasi goreng, spaghetti goreng, macaroni goreng, tom yam, asam pedas, ikan bakar black pepper (time uswah & sanah pantang), ikan kuning (time sanah lahirkan sayyd), nasi, maggi, air, nugget, fries, daging burger, hot dog.. macam2 tau. hoho..

uswah sekali masak terus menjadi. heh. sedap kot.

Uswah said...

wah wah aya dah memecah tradisi nampaknye!!! haha bagusla senang ko nak kawen kang.. haha..

time kasih atas pujian,,.semoga uswah bertambah pandai masak