Wednesday, December 28, 2011

Engineer pun lain-lain

Engineering ada banyak bidang. Tapi cabang bidang utama tu biasanya mechanical, electrical, chemical Engineering. Setelah beberapa tahun bergelumang dengan engineering world (dari belajar sampai sekarang), boleh nampak yang orang dalam satu2 bidang engineering tu traits dia lain dari orang dalam bidang lain.

Dari apa yang saya observe, orang dari Mechanical Engineering lebih happy-go-lucky. Derang suka team-work & sangat fun dalam buat kerja/ meeting. Happy-happy pun kerja jalan jugak. Buat-buat lawak pun, kerja jalan jugak. Biasanya orang-orang yang bising.

Orang dari electrical engineering pulak jenis serius bekerja. Lebih formal time kerja. Kerja bagus & sangat pandai sebab rajin. Tapi suka diam & buat kerja sendiri. Hardworking sampai tengok pun takut. Pastu garang juge (sebab selalu serius kot).

Chemical engineering people pulak adalah tergolong dari orang-orang yang cool. Orang yang bijak pandai & sweet. Jenis rileks down to earth tapi otak geliga. Somehow siapa yang amek chemical engineering ni muke lawa. Yang lelaki pun muke lawo juge (kulit licin, putih). Agaknye sebab tau mane skincare bagus yang ade chemical substance yang bagus hahah.

Kalau ade adik2 yang tak tau nak amek major engineering yang mana, bolehlah tengok sifat2 yan ada kat dalam diri tu pastu barulah pilih course. Nanti baru senang nak get along ngan orang2 yang perangai sama dalam kos yang sama.

15 comments:

Suhaibk said...

Piah boleh amik chem engr.. nanti kulit boleh licin. hehe.. bole keje kat oil n gas pastu..

muna khaider said...

tula.. muna patut amek chem eng jugak dulu ek... sbb muka munah lawo haha

uswah said...

suhaib: bagus gak cadangan ko tu! tapi piah dapat mekatronik cam aku ni hah

munah: ko pure perasantan

safiahkd said...

ala sampai bile2 la muke piah tak licin camnih. hahaha

Uwa said...

hahah.
tak amik engineering pun tapi penah la jadi engineer kejap. hahahaha

Uswah said...

piah: hahah rilek dulu time uswah kat uia pun ade jerawat banyak. skrg licin cam pinggan! haha

uwa: ko engineer ape ek? lebih kurang electrical kan sbb coputer2 tuh.. haha orang serius!

ellyWong said...

NOooOOOOOo.. are you saying k amy garang~~~ uwaaaa :P

Uwa said...

Dolu IT engineer tapi macma banyak buat mechanical la kot. buka2 mesin.cuci cuci mesin. huhuuhuhu.

Uswah said...

hahahaha!! kak amy lecturer paling lembut kot! ha;ah ek why are u in electrical engineering??? hahaha.. u should be in chemical!

Uswah said...

uwa: hah! lebey kurang mekatronik la ek.. dua2 bidang pun die join

It4Ch1 said...

kami sepasang electrical engineering.. tak serius langsung dan malas nak buat keje. buat pun ikut mood. ha ha.

Uswah said...

hahaha mus! kite nampak yang sebaliknye! korang mmg sesuai electrical engineering!

Anonymous said...

haha. lawak lawak. klu aero plak camne?

Uswah said...

aero dalam kategori besar mekanikal

أم الليث said...

hehehehe kelakar baca nih