Wednesday, December 28, 2011

Engineer pun lain-lain

Engineering ada banyak bidang. Tapi cabang bidang utama tu biasanya mechanical, electrical, chemical Engineering. Setelah beberapa tahun bergelumang dengan engineering world (dari belajar sampai sekarang), boleh nampak yang orang dalam satu2 bidang engineering tu traits dia lain dari orang dalam bidang lain.

Dari apa yang saya observe, orang dari Mechanical Engineering lebih happy-go-lucky. Derang suka team-work & sangat fun dalam buat kerja/ meeting. Happy-happy pun kerja jalan jugak. Buat-buat lawak pun, kerja jalan jugak. Biasanya orang-orang yang bising.

Orang dari electrical engineering pulak jenis serius bekerja. Lebih formal time kerja. Kerja bagus & sangat pandai sebab rajin. Tapi suka diam & buat kerja sendiri. Hardworking sampai tengok pun takut. Pastu garang juge (sebab selalu serius kot).

Chemical engineering people pulak adalah tergolong dari orang-orang yang cool. Orang yang bijak pandai & sweet. Jenis rileks down to earth tapi otak geliga. Somehow siapa yang amek chemical engineering ni muke lawa. Yang lelaki pun muke lawo juge (kulit licin, putih). Agaknye sebab tau mane skincare bagus yang ade chemical substance yang bagus hahah.

Kalau ade adik2 yang tak tau nak amek major engineering yang mana, bolehlah tengok sifat2 yan ada kat dalam diri tu pastu barulah pilih course. Nanti baru senang nak get along ngan orang2 yang perangai sama dalam kos yang sama.