Wednesday, November 16, 2011

T_T

I don't understand how couples can survive long distance marriages. Zayd will be going to Indonesia for 10 days (LAMENYE!!!) je pun starting tomorrow tapi hatiku ini gundah gulana kesedihan dengo lagu sedih pun bertambah sedih..

Kitorang dah kawin almost 3 years. Dan sangat jarang berjauhan. First time Zayd outstation (3 hari JE), memang dah merah2 mata malam2 buta. Masa ni belum ada ikram. Second time pulak masa saya gi China 5 hari. Yang tu sedih tinggalkan Ikram. Third time masa Zayd gi sweden 2 minggu ++. Time tu memang dah rasa merana gile hidup as single mother walaupun Aliya datang babysit Ikram.

Esok jadi fourth time nak berjauhan.. huhuhu..saya + adik2 yang datang babysit Ikram + Ikram akan dok menumpang kat umah abang (Suhaib) sebab rumah die dekat sangat ngan tempat kerja. Sungguh pilu jugak rasa hati sebab kena tinggalkan rumah. Aihh.. mood sedih la sumenye.

Ada kawan yang mengamalkan long distance marriage kata lagi senang macam tu. Uruskan hal sendri je.. pastu lagi senang buat hal sendri.. Sungguhku tak paham dan tak mahu try. Maybe lain orang lain kot preferencenye.

Sebenarnya sedih bagi pihak Ikram jugak sebab takde abah die nak gomol-gomol dia malam-malam. huhu

5 comments:

أم الليث said...

have to be a bit stronger! 10 days aje...tak lama. Instead of focusing on betapa tak best nya berpisah, apa kata guna masa tu for some 'me' time..buat apa yg you nak buat selama ni tapi tak berkesempatan sebab sibuk dengan urusan rumah/suami dan sebagainya.

akak pun tak paham long distance marriages ni..macam takde point? tapi suami isteri sesekali berpisah tu adalah lumrah. nak cari rezeki memang cenggitu. ni belum lagi berpisah sbb suami nak pergi berperang ke kan.

akak pernah kene gi posting kat rural area selama sebulan setengah. first week tu balik setiap 3 hari. pas tu kene kuarantin plak kat sana sbb h1N1 so seminggu tak boleh balik. baru ni pindah brisbane sorang2..suami akak still duk melbourne. 3 minggu duk manage sendiri2 kat tempat baru.
kita perempuan zaman sekarang...kene kuat semangat!

Uswah said...

thanks akak! tula, bile dengo cite orang lain, lagi lama kene tinggal ngan husband. Ada kawan tu husband keje petroleum, memang kene tinggal 2-3 minggu, then husband balik sminggu, then kene gi balik 2-3 minggu. Dahla kat pelantar takde internet sangat, kawasan untuk call guna handphone sangat limited. Yang tu lagi haru. tabah betul die!

eh akak penah kene h1n1??

imang said...

woh uswah, kite rase org yg mmg dduuk ngan hasben sejak kawin pastu berpisah kejap2 lg sedih n terasa kot drpd org yg drpd sebelum kawin dah ade mindset awal2 takkan duduk sekali ngan hasben for the first 4,5 months.. haha. kalau kite mcm ok sedih jela tp ok mmg takpenah duduk same2 lame2 so takde la terase sgt mcm awak. tapi ape2hal pun, mmg takbest long distance!! huhu. tabah aje lah ye. lagi2 dah ade anak sure lg terase. waahh

أم الليث said...

kawan akak camtu. 1st year of marriage dia duk melbourne, husband duk malaysia. pas tu bila blk msia dia kerja houseman..jarang2 balik sbb on call aje and husband dia selalu offshore ke pelantar. bila day off tak kena..berminggu2 ler tak jumpa. poor internet mmg tak best betul. yg akak tak phm tu...org masih lagi menyibuk tanya derg kenapa tak dpt anak lagi! abih tu asyik berpisah je...mmg le..kasi can la..adoilah. cam tak paham2 plak org mulut bnyk ni hehehe.

P/S tak pernah kene H1N1 tapi masa tu tgh epidemic and kawan akak ada flu symptoms so semua yg ada contact dgn dia kene kuarantin kat asrama tempat kitorang duduk masa posting rural tu sampai nasal swab dia come back negative. okla ada hikmahnya..bleh study utk final medical exam time tu.

Uswah said...

imang: oh yeke! rupenye mindset itu penting! hahah.. kite ni walaupun dah mindset awal2 zayd nak kene gi sana, dari awal jugak laa dah sedih.. hahaha ngade sungguh! tapi not bad la jugak sekarang nih.. dia senang online guna ym kat sana

UmmuLayth: wahhh kesian gile kawan akak!! susahnye nak jumpe husband!!! memang bertabah hati je la ek.. ishh ade ke orang tanye pasal anak pulak!! kesian je die kalau pregnant dengan husband takde sama2 pastu die sendiri busy kerja! kawan kite yang husband keje oil platform tu memang plan tak ngandung sampai husband die dapat transfer ke ofis permanent. Lagi bagus camtu kan.