Monday, September 22, 2008

Taggie taggie~

Sangat penat.....
Sian blog ni terbiar, sebelum lalang bertambah panjang, meh kite buat tag aya.

1. What is the most important thing in your life?
My Family!

2. What is the last thing that you bought with your own money?
Toilettries

3. Where do you wish to get married?
Ruang tamu rumah kat JB

4. How old do you think you will be permanently owned by your love?
Sampai daku mati? insyaAllah

5. Are you in love?
Oh yeah! hahaha

6. Where was the last restaurant you had dinner?
Long John Silver, midveli, ngan cik Alak

7. Name the latest book that you bought?
Book ek.. Note book. Eh tak, Kak Afi baru belikan novel dari UK. Cume belum dapat lagila. Hihi

8. What is your full name?
Uswah Khairuddin

9. Do you prefer your mother or father?
Dua-dua

10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
Pelakon hensem rensem

11. Christina or Britney?
takde pilihan yang bes

12. Do you do your own laundry?
Oh yeah juga

13. The most exciting place you want to go?
Teringin beno pegi island yang berpantai lawo.. tak kesahla kat mana2 pun

14. Hugs or kisses?
Hugs!

15. Point out 5 things about the person who tagged you.
Aya - si kurus yang suke makan banyak tapi tak gemuk2, pastu suke men photoshop & suke tangkap gambo2 pelik tapi lawo gune kamera apa2 pun. Hah cukup 5!

16. 8 things I am passionate about.
- Shopping!
- Meng-iron baju kurung
- Reading - novel, blogs
- Gossipping. Haha
- Thinking? (aka berangan)
- Eating!
- Sleeping!
- Teaching lah kasi can! hahaha

17. 8 things I say too often.
- Okay
- Hek ele
- Ntah ah
- Lapo lapo lapo
- Ngantoknye!
- Penat..huhu
- Love u? hahaha
- Assalamualaikum? hehe

18. 8 books I’ve read recently.
- Magazine pengantin yang baru beli tadi
- Novel piah - Cinta Sang Ratu
- Ala...i tak banyak baca buku la sekarang..banyak baca blog n berita je

19. 8 songs I could listen to over and over again.
- the way you make me feel
- right here waiting
- this i promise you
- doaku instrumental/lagu
- Hard to say I'm sorry
- passacgila instrumental
- con ella
- Lagu-lagu hanaa

20. 8 things I've learnt last year.
- Kerja Engineer di kilang adelah sangat hectic & busy!!! (practical 3 month)
- Final Year Project takdelah susah mane
- Best ngajo CAD-CAM
- Friends are very very important
- subjek intelligent system, mechanical vibration
- hmm...everyday mesti blajo sumting yang baru kan...

21. 8 people's i'd like to tag.
-Sesape aje. gua bosan

Sunday, September 14, 2008

Class Photoshoot

Last week, hari ape ntah, ade photoshoot kelas. Sebenarnye photoshoot ni untuk students je. Tapi my students berbaik hatilah pulak mengajak saya skali untuk join the photoshoot (cey sebenarnye nak amek hati aku tuh sebab photoshoot time kelas!). The boys kebanyakannye bersmart2 pada hari tu. Siap pakai tie sume! haha.. the girls pakai baju kurung.

Anyway, hari tersebut adelah hari yang best! Hari yang cerah! Semua orang pun ceria & happy! Mula-mula kami semua pakai blazer pinjam dan duduk dengan skema & tersusun. Ade 1 gambar formal & 3 gambar informal yang photographer tu amik. Then the girls & me pulak tangkap gambar.

Lepas tu masing-masing dah berkeliaran, tangkap-tangkap gambar guna kamera/henpon sendiri. Saya pun join skali la! Budak-budak ni sume semangat nak amek gambar! Oh ye, students dalam kelas saya ni, agak playful juga. Derang agak fun la. Even yang muke2 serius dalam kelas pun ceria je time photoshoot ni. Ha, ni gambar-gambar dari my phone's camera:


Some of the boys - teka mana satu yang betulisan cantik gile (hint:mencekak pinggang)


One of 'budak pandai' in my class. Dia tengah tangkap gambar yang kat bawah ni


The chinese boys. Ada 6 orang semuanya. Sampai sekarang saya selalu confuse nama & muka derang. Rasa sume lebih kurang sama je. Hehe


The girls. Ada sorang je chinese. Tapi hari ni die cute je pakai baju kurung


Yang tengah-tengah ni adik ipar kak masyitah. 'Iffah Masturah namenye. 1st name in the name list.





Dua gambar kat bawah ni, mula-mula saya diri depan some boys je. Tiba-tiba yang lain datang berlari-lari nak join gambar. Trus jadi pack camni:



Saya nak tangkap gambo girls, tibe-tibe mamat ni melompat kedepan kamera!



Dah habis photoshoot, sume dikerah balik kelas!



Ni la lab PLC tempat saya mengajar. PLC ni diprogram guna console, bukan PC


Ni pulak hasil contengan saya masa kelas pagi


Gambar yang diambil oleh jurugambar professional itu belum siap.. Kalau dah siap saya tunjuk!

Mau mandi.. Tata~

p/s: tiket bas nak balik raya udah kehabisan. Sedang berkira-kira untuk naik train. Jakun gile sebab tak penah naik!!!

Saturday, September 13, 2008

?????

Situasi 1:
Suami & Isteri, dua-dua bekerja. Isteri bekerja sebab nak bantu suami tanggung perblanjaan keluarga. Balik rumah, Isteri kene buat house chores. Lipat kain, masak, basuh pinggan, kemas rumah, jaga anak. Suami rilek sebab penat keje. Oh adekah isteri tidak penat? Bila anak-anak menangis, buat hal, suami marah-marah isteri sebab tak tengok anak-anak. Oh adekah anak-anak itu anak isteri aje? Oh tak cukup dengan itu saje, Si suami pulak berani menggatal & kawin lagi satu! Satu keluarga pun tak mampu nak tanggung, ade hati nak tambah branch!

Situasi 2:
Anak lelaki & perempuan. Dua-dua tidak bekerja. Pagi, anak lelaki masih tido. Anak perempuan buat kerja rumah, hantar adik-adik pergi sekolah. Tengahari, Anak lelaki masih tido. Anak perempuan tolong-tolong kat dapur, buat kerja rumah. Petang, Anak lelaki baru bangun, solat, makan tengahari, duduk rilek depan komputer. Anak perempuan masih buat kerja rumah, basuh pinggan-pinggan kotor, menguruskan adik-adik. Oh adekah perempuan itu kuli?


Adil ke tu?????

Monday, September 8, 2008

Bilik baru!

Petang tadi gi bilik baru bersama-sama ngan cik Alak untuk mengemas & menghias bilik/ofis baru I. Ye, bilik yang sangat best itu! hahaha.. Tak caye tanye Alak! Dia pun rasa best!

Meh tengok gambo. Mak, tengokla bilik Uswah yang bes ni! hehe. Tapi bilik ni still kosong sebab takde lagi PC & Phone. Bile ntah orang dari jabatan harta benda nak hantar barang2 tu. Nak buat keje pun susah. Huhu

Anyway, ni gambar2:

Masuk-masuk pintu nampak view ni


Karpet kecik yang beli kat kafu..Ni bakal jadi tempat baring-baring.Haha.
ingatkan dah cukup beso, skali kecik beno! nak kene carik karpet beso nanti.


Ade 2 almari ni dalam bilik ni. Tapi 1 lagi masih kosong tak tau nak letak ape


Cik Alak & view luar tingkap yang bes! Nampak kan istana budaya kat belakang tu. EyeOnMalaysia dah takde. Huhu. Derang da cabut nak bawak gi Melaka

Mini YellowPages yang dapat free kat MATTA fair. Sangat berguna & agak handy


Office warming gift by Shema+Pyan. Thanks korang! Sangat2 suka dapat kaktus kecik ni. Cute!


Rak kasut & slipe jepun yg cantik. Beli kat kafu jugak


Tong Sampah cute


Magnets & magnetic duster untuk whiteboard

Uswah yang gembire!!! haha


Okeh sekian saja pengenalan kepada bilik baruku. Amacam? best kan? Oh ye, ofisku depan kampung baru je. Dekat sangat ngan restoran kapal yang sedap-ya-ampun itu! huhu.. best best! nak kene bukak pose kat situ one day!

Note: Hari ni telah berjaya dengan jayanya membawa kete manual!!!! tak mati-mati enjin pun! hehe

Thursday, September 4, 2008

Part time ---> Full time

Alhamdulillah, I'm a full-time staff at UTM now. For the past two months, I only worked part time. Okay, actually I am supposed to accept the full-time post a month ago, but pay for part timer is wayyy bigger so I just waited until it's near the due date. It was on 2nd Sept 2008, tuesday when I'm officially a full-timer! hohoho.

Not me.. obviously (kartun la kot!)


Unfortunately, UTM citycampus is on renovation. Half of the campus are gone by now to give way to a new-high tech (yeke?) building that will be completed in the next 4 years. Some of the classes & offices are moved temporarily to Yayasan Selangor. All lecturer's room (not many of them) in citycampus are fully occupied, therefore, I was placed in the Yayasan building. But, but, I Like, no no, I LOOOOVVEE the room! hahaha.. My first room what! JAKUN GILE! It is a new room with new furnitures. Got 1+2 desks, 2 Cabinets, 5 chairs (including 1 big-boss's chair for me!). What else ah? oh oh, a fan (attached to the wall), centralized air-cond & a not-so-nice view of the next building's carpark. Oh, tapi nampak gak Istana Budaya, Eye on Malaysia (tapi nak cabut dah, nak pindah melaka) & Hospital Pusrawi. I need to put carpets/tikar on the floor to warm up the room! Ape lagi mau taruk? cepat bagi idea! Anyway, Gambar dah tangkap tapi nanti-nanti la I tunjuk dlm blog.. Tunggu die dah dihias..

Ha, although I'm only a tutor, the workloads are nothing less than lecturer's. But of course, Everything else are less -- experience, knowledge & GAJI! Huhu. Now, I have to go to work everyday! (weekdays lah) but the best part is that lecturer's are allowed to punch in anytime they like & no need to punch out. I heard that our annual holiday are 40+ days (btul ka zaido?). Ni dengo-dengo orang cakap la. I donno lah, why there's no guideline for new staffs ha? Banyak I dok tanye-tanye orang je. Even dresscodes pun I tak tau! Today I wore jeans to work. Boleh ka?

My total lecturing hours are only 17hours per week. 7hours for tuesday & wednesday and 3 hours on thursday. Total students are 140+. Meaning that, I have to mark at least 140+ papers per week! Kalo ade test for that week, then jumlah paper double okay! Huhu.. Barulah aku paham kepentingan student bertulisan cantik! Susah woo nak paham tulisan huduh-huduh ni (uswah sile cermin tulisan ngko tuh!). Haa, ade sorang student ni tulisan die lawo sangat-sangat! kire rating no. 1 la dalam kelas tu kalau bab tulisan. Dan die adalah lelaki!

Ape lagi ye.. Oh ye saye sangat jakun sebab boleh access banyak benda kat UTM tu sebab dah jadik staff.. huhuhu.. Sampaikan photocopy machine pun ade ur own password! Oh jakunnnnnn! Ibarat rusa masuk kampung!

Haa, sabtu ni, ade a very important mission! Kena berlatih bawak kete manual! Hahaha. Ye, saya dah lupe camne bawak kete manual! Tapi dont wori, cik Alak akan sedia melatih saya menjadi seorang driver kete manual yang hebat! tak gitu cik Alak? Jom kite racing2 drift2 sume weekend ni! InsyaAllah, starting from next monday, I'll drive suhaib's manual deer to UTM. Suhaib nek lrt je..hehe..sian die. Tepakse la ye suhaib.. bilik uswah jauh ngan kelas. Tepakse bawak kete. Before this, cik Imang yang menghantar ke UTM.. Balik plak kene mintak tolong pakcik2 teksi. Tapi tolong dengan bayaran le.. huhu

Okeh itu saje! larat ke bace ni? haha.. tata.. nite nite

Monday, September 1, 2008

Ramadhan 1429


Harini 1st day puasa! macam tak pecaye je dah ramadhan balik. So camne your 1st day puasa? Me? dah skip sahur this morning sebab tak larat nak bangun walaupun alak dah kejut. Penat sebab baru sampai KL malam td (dari JB). Pastu terlambat la pulak bangun subuh. Huhuhu. Lepas solat subuh (yang sudah ala-ala subuh gajah), stat mengaji qur'an plak. Azam ramadhan tahun ni --> MESTI khatam qur'an dengan makna-maknanye sekali. Kite tengok nanti azam ni akan berjaya atau hanya tinggal kenangan saje.

Pastu tengok Muvi Hancock pulak. Haha. (tengok muvi 2 jam tak ngantok le plak. Ngaji kejap je dah ngantuk) huhu. Cite Hancock Best sgt sgt! sangat unexpected! Walaupun love story die agak tragik (sedih..sob sob), tapi cite die tetap bes! piah aya, gi donlod!

Ok, hancock sangat takde kene mengena ngan ramadhan.. huhu

Oh ye, esok dah stat keje full time. Maknenye, saya kena pergi UTM everyday! tapi sebaik agak flexible. Punch in suke hati kol bape, takde punch out! hoh memang pukul 4 petang dah berlari balik le nampaknye!! bulan pose ni pukul 430pm orang dah stat balik keje = JEM! jadi kene balik before 430pm!

Doakan saya dapat claim gaji yang july & august cepat2! lambat le pulak nak dapat duitnye.. nak suruh aku ngajo, cepat je! ceh emo..

Anyhooo,

HAPPY FASTING to YOU, YOU & YOUUUU!!

ape ye pantun pose?

haaa... Pose yang yok, jangan bukak periuk?
Okeh abaikan.. Tak ingat pape pantun.

Tata~