Saturday, August 30, 2008

Tag dari Aya

Favourite

1. Colour?
- cream

2. Outfit?
- Baju kurung.. I'm perempuan melayu terakhir! hahaha

3. Game?
- tetris dalam henpon

Currently

4. Wearing?
- baju kurung kale hijau + bunge krim+pink & tudung krim

5. Thinking?
- sakit perut - ni nak yakyak ke masuk angin nih? huhu

6. Listening?
- bunyi air paip kat sink.. alak sedang membasuh muke

Future

7. Tommorow?
- I'll be in JB..home sweeeeet home.. Rindu Hanaa!

8. Next Year?
- InsyaAllah sedang struggle buat master.. & oh kawin! hahaha

9. Next 10 Years?
- I'll be Dr. Uswah? haha, with at least 3 childrens.. hahahaha..ameen!

Hate

10. Guy?
- Yang tak bertanggungjawab + xfaham bahase

11. Song?
- Lagu-lagu yang suhaib suke.. oh sangat bingit!!!

12. Year?
- hmmm... dalam every year ade ups n downs.. so cam love-hate-love sume year kot

Sweet Memories

13. Today?
- Not yet in memory.. Azwa kawin arini.. I'm waiting for shema utk gi muar same2 ke wedding azwa

14. Last Year?
- Grad! (bukan konvo, tapi tamat belajar)

15. Evergreen?
- Banyaaaak

School

16. Fun-ness?
- friendssssss

17. Why? [sequel to #16]
- Time sekolah/uni la time nak bergembire bersame kawan2.. bile dah keje, no more playing around lepak same2.. sume dah ade life sendri.. sob sob

18. Thing you love about it?
- We dont have to worry about anything big... paling2 pun cume exam

Home

19. Where
- BBU, Johor, Malaysia.. tapi skrg dok ngan makcik kat keramat, KL

20. When did you move in?
- Donno a.. sometime before SPM 2001 (BBU) & July 2008 (keramat)

21. How's your room right now?
- BBU - mesti sangat bersepah!.. keramat - penuh ngan my barangsss

Best-friends [could be many, could be friends only]

22. Male @ Female?
- both

23. About her/him?
- best!!

24. You love her/him?
- Yup2.. not love 'LOVE', but u know lah kan, love yang like

Love

25. What d'you know about it?
- Unpredictable

26. How would you show it?
- hmm.. by words, by the way I look at him

27. You love/loved ONE person all your life. [not family love]
- hoh? how to answer this question? puppy love ade 1,2,3... puppy like ade 1,2,3,4,...100 (mestila artis2 korea yg hensem + org2 hensem dimane2). hahaha.. love btul2 ade 2... tapi only 1 yang I-die-u-die-I-can-be-myself-u-love-me-the-way-I-am-love. okeh sangatle metafora

Song

28. You know the lyrics by heart
- lagu ABC aje.. sangat tak reti hafal lagu-laguan

29. Favourite?
- Instrumentals

30. Favor singer or song?
- hmm... takde feveret


Who d'you hope to continue this tag?
-Anyone!

Tuesday, August 26, 2008

My convocation - Mechatronics Engineering, class of 2008


Akhirnya konvo juga.. setelah 4 tahun dok tengok dengan jelesnye senior2 berkonvo dengan gembiranya! Sebenarnya, convo ceremony itself amatlah boring... saya dok sembang-sembang je dengan kawan-kawan dalam dewan. Yang besnye konvo ni sebab boleh jumpe kawan-kawan & bergambar-gambar. Dan yang paling penting sekali, konvo macam majlis yang menunjukkan kite officially grad dari university. Parents pun akan terharu tengok anak die naik pentas amek ijazah. Huhu

Mari kite tengok gambar-gambar yang amat banyak. ni pun tak sampai suku gambar2 yang diambil!



Baru duduk dalam dewan.
Yang nampak muka ialah Ben, Azwa, Uswah, Wan & Shema


Dapat buku! dalam buku ni ade list name students yang grad..

mari kite cari nama orang penting!

Yeee! itu dia!! jumpa 2 nama Uswah Binti Khairuddin!


Uswah in rector's list


Uswah in session 4 amek ijazah


Azwa & me. Azwa is the best student (overall) of IIUM, best student for Engineering & best student mechatronics! Gempak gilo! And she's getting married this saturday! Amek kau Ogos bulan bahagie die! hahaha


Ni pemandangan dihadapan saya


Uswah amek ijazah (mama, ni gambo yg dapat dlm cd)

close up (ni pun gambo dr cd)

Berjalan pulang ke tempat duduk dengan bahagie sebab dah dapat ijazah
(padahal scroll kosong je ha! haha)

Hepi lepas amek scroll

Sarah, Uswah & Shema bersedia nak kuar dewan

Me & Mama

Me & abah

Thank You Very Very Very much to Abah & Mama, for everything! hehe

baru jumpe alak & imang, imang snap gambo ni
Alak menyolekkan daku..
eh nampak tak my handbag dalam lengan robe tu?
Haa, tu la trick nak bawak handbag masuk dewan!
amek scroll pun henbeg ade bawah lengan!


Alak pulak bersiap-siap (die convo a day before,
Alak, sile update pasal konvo awak, kang kite link)


Uswah & Alak - Cousins forever! haha, kazen mane bleh putus2 ye tak?


Uswah & Imang

Sesi campak mencampak mortar board!

Yeay! campak lagiiii!

Ni nak menunjuk baju! hahhaa, ceh padahal bukan baju baru beli demi konvo pun. FYI, saya tak beli pape yang baru pun untuk konvo.. pakai ape yang ade aje.

Me & Dr. Faiz, my lecturer for linear algebra
(die ni sgt baik walaupun banyak kali kantoi tido dalam kelas die! hahaha)

Imang, Alak & Uswah


Esoknya, gi UIA lagi, kali ni bergambar dengan Shema & Sarah

Me at dinding rasmi konvo

Tempat studyku selama 4 tahun!

Sesi campak mencampak lagi!

Yang ni pulak last gambo before pulang robe, petang tadi

Haa, ape yang best time konvo ni, dapat banyak benda! meh kite tengok same-same ape yang saya dapat...

Gift dari Alumni (tapi kene bayo rm25..huhu)
Bag, T-shirt, Organizer, Pencil case, keychain, frame gambo comel kale hijau (utk girls je, boys dapat kit cepit kuku etc.) & Alumni commemorative book. Dalam buku ni ade gambar2 graduant dengan alamat rumah & emel


Bunga dari Shazana & Amera - THANK YOU VERY MUCH!

The degree! ni yang paling penting la kot! Plus rector's list certificate for me

Gambar amek scroll atas pentas (ade 4 keping - rm45)



Thanks kepada semua yang terlibat!

Sekian saja post konvo saya.. tunggu la my next convo pulak.. insyaAllah 2 tahun lagi kalau ade rezeki & panjang umur :)



Monday, August 25, 2008

My 23rd Birthday - 22nd August 2008

Ye kawan-kawan. Saye dah 23 tahun! huhu. no more sweet 16, sweet 17.. ceh, itu sudah lame berlalu! Saya dilahirkan 23 tahun yang lepas kat hospital PUSRAWI (bukan yang femes masuk dlm paper pasal kes hangat sekarang itu) pada pukul 9.40 malam.

Terima kasih pada semua yang wish besday saya pada hari itu.

So, ape yang menarik dihari jadi saye? Pagi, bangun, hantar aya gi skolah. Kemas barang. Amek aya dari sekolah. Petang satu family bertolak ke KL. Jem gile kat KL sampai rumah alak lambat. Birthday celebration? takde! I dah beso, dah matang (ye ke?), tak payah celebrate2 ni! haha

23 year old me & my mama (pic taken on 24th august 2008, during convo)
((next post will be on convo))


Ade seorang VVIP telah terlupa bahawa besday saya jatuh pada hari jumaat, 22 Ogos. Dengan Gembiranya beliau menganggap besday saya 23 ogos, hari sabtu! Ni SMS beliau di pagi hari jumaat, 22 ogos, kol 730 pagi. (bukan ayat sebenar sms tapi maksud same aa)

VVIP: Wah, tak sangke cepat je masa berlalu, dah nak besday awak dah esok! Nanti malam ni kite try call (pukul 12 malam utk wish besday)
uswah: Bukan esok la, harini.
VVIP: Haha, yela tu, kalau harini awak dah majuk (sebab lambat wish besday)
uswah: ish tak caye lak die nih. Harini la!
VVIP: yela, kalo camtu hepi besday la. hahahaha. (wish main-main) jadi kalo malam ni x call, awak x majuk kan? (call utk wish bday tepat kol 12 malam)
uswah: Hari ni la!!!! gi cek calendar! busuk!
VVIP: eh, awak biar benar, cakap la betul2, kite dah confuse ni, huhu
uswah: yela! hari ni la! buat pe kite tipu! ni pun dah kire baik tak majuk (sebab die tak wish awal2)

pastu die call;

VVIP: eh eh, hari ni ke? 22 ogos ek? kite ingat 23 ogos!
uswah: yela! takde keje kite nak tipu!
VVIP: hoh yeke? alaa... sori sangat2! kite confuse la!!
uswah: yela2! sebaik kite tak majuk! busuk! sampai hati lupe pastu siap ingat kite tipu!
VVIP: yela2, sori sangat2, terconfuse
uswah: yela2.. kite tgh drive ni, sms jela. (mase ni tengah hantar aya gi skolah)


Hoh amek kau! VVIP pun boleh lupe besday I. huhu. Mule-mule nak marah dah.. tapi tak jadik nak marah sebab dah tergelak baca mesej 1st yang die bagi sangat semangat ingatkan my besday esoknye! hahaha

Moral of the story: SILE SIMPAN REMINDER DALAM SEMUA HANDPHONE, PLANNER, LAPTOP! hahaha

p/s: to my VVIP, jangan biarkan pisang berbuah 2 kali! hahaha

Tuesday, August 19, 2008

Suhaib's Convocation

Selasa, 19th August 2008, UTM skudai - Akhirnya abangku grad juga.. walaupun saya habis study awal 5 bulan, tapi die jugak yang grad dulu! hoho.. Congrats BIG bro! He graduated from Fakulti Alam Bina, UTM dengan Architecture degree.

Convo boy!


A proud mother & her once-small-baby-now-all-grown-up-big-convo-boy


2 Architects in the family!

Baru lepas terima ijazah dengan kawannye


Uswah yang semangat bawak robe uia nak bergambar same2


My parents - graduants from faculty of life (major in raising 11 childrens)


Semua yang datang hari tu


Abah, Suhaib, Uswah, Mama


Eh ni gambo mase suhaib mula2 sampai garden


Dan kat bawah ni sume gambar budak-budak perasan dengan harapan dapat mencapai cita-cita mereka ke menara gading!


Piah the engineer - sebab pakai robe engineering


Solehah, aya, piah


Solehah the architect - sebab pakai robe architecture



Okay jom balik!!

Monday, August 18, 2008

New Invention!

Malaysia sekarang ni tengah panas dengan isu l*wat. Huhu.. censored pun tak gune sebab sume orang dah tau. Even dalam internet & TV pun dah tersebar luas makna sebenar l*wat tu.

Pagi ni, cek emel, ade satu emel bertitle 'Seluar dalam bagi elakkan l*wat'. Wah wah! disamping kehangatan news ni, ade gak orang2 kreatif menggunakan otak geliganya untuk mencipta new product! hebat-hebat!

Di sini saya ingin mempersembahkan new invention sempena kes hangat itu;

Memperkenalkan....
Seluar Dalam Istimewa bagi elakkan l*wat!


Hahahaha! trick aje tuh. Tak logik lansung.. kalo bukak tembikai tuh boleh je kene l*wat kan? hahaha



p/s: Ni sekadar selingan sebab tengah boring wat keje yang kene hantar harini :(

Saturday, August 16, 2008

Demam convo


Congrats to my dear cousin Naieemah or imang (alak's sister)! She's a graduant from USM, majoring in Aerospace Engineering. Alhamdulillah, 4 years of membanting tulang membawa buku ke kelas already paid off! hehe.. She is now working as a software engineer at Materialise Engineering, a belgium company located in a posh-modern-maju place called Phileo (peh cool abes!) Damansara. Yesterday (Friday, 15th August 2008), was her convocation day! Congrats2!
(lagi mude dari kite 3 bulan tapi convo awal seminggu! apekahh!! haha)


______________________________________________________________


This Morning, I went to CAC, IIUM to collect the convocation ****. Okeh mari teka apekah **** itu.

Hints:
1) A VERY important thing for convo ceremony
2) It's NEW! - New style, new everything!

Hehe.. very very easy kan? OOOOhh yeaahhh! It's a convocation ROBE! huhu. I think all of you heard that IIUM has implement a new attire code for convo. This year, we get a new Robe, with new design & embroideries, a hood and a mortar board!! When I saw them first in the newspaper, I'm not very happy because of the color. But this morning, tengok depan mata, waaah! sangat cantikkkk! Very-very happy! haha. Colour robe ni dalam paper was waaayy lighter than the real one.

Nak tengok? hoho, wait till my convo ceremony next week lah! Hihi.. Tak surprise la kan tunjuk sekarang.. macam kalau pengantin orang kate, takde seri pengantin.. So kalau tunjuk, kang takde seri konvo pulak. Hoho..

.
.
.
.

Hmm.. tapi lawo sangat!! ish ish.. nak tunjuk ke taknak? nak tunjuk ke taknak?
.
.
.
.
.

huhu. I'm not a sabar-type person and definitely loooovveee spoilers, so here u go!

USWAH IN IIUM's NEW CONVO ATTIRE!
Maroon hood for Kulliyyah of Engineering



Hoho.. smart tak?

Hihihi.. tak surprise lansung nanti! haa, expect to see a looooot of pic of me wearing convo robe next weekend! (in this blog la!)


--------------------------------------------------------------------------------

okehlah, sebenarnye sedang sedih. patutnye nak balik JB pukul 1 petang tadi. Tapi sampai puduraye pukul 1.05 petang. Bus olredi gone! huhuhuhu. Pastu sekarang musim cuti sekolah, tiket bas dah takde. Pastu mama suggest naik train. Tapi train gi JB pukul 9 mlm, sampai pukul 5.30 pagi esok. Abah tak bagi naik train sorang2 malam2. Pastu tepakse lah beli tiket bas pagi esok.. huhu

Wednesday, August 13, 2008

Tag from Alak yang tiada di sisi (die gi usrah)

Ditag oleh Alaks! oh tag ini sangat panjanggggg!

Rules:


1. The rules of the game get posted at the beginning.

2. Each player answers the questions about themselves.

3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog.



Starting time: 9.33 pm

Name: Uswah Khairuddin

Sisters: 8

Brothers: 2

Shoe size: 8/9 -- huhu kaki giant!

Height: 164 cm -- dah cukup giant ni kalau nak dibandingkan ngan majoriti kwn2

Where do you live: currently, menumpang umah makcik (yang juga mak alak) kat keramat

Favourite drinks: Lemonade - ape2 yang masam itu sodap!

Favourite breakfast: mcD breakfast juga!!! sedap gile esp mcmuffin with egg, bubur juge sodap!

Have you ever been on a plane: oh yeah

Swam in the ocean: yup.. tapi berendam aje.. gue lagi ngak ngerti berenang.

Fallen asleep in school: Haha.. ade ke orang yang tak pernah?

Broken someone's heart: hihi..yup2

Fell off your chair: yup2

Sat by the phone all night waiting for someone to call: tak sure ah

Saved e-mails: yup2

What is your room like: currently my room is a small space in alak's room.. I took over her precious katil & my wardrobes are my balik-kampung-bags & menumpang sedikit kat almari.

What's right beside you: My handphone, bantal & quilt, handbag & beg mekap

What is the last thing you ate: Nasi + ikan goreng sodap + sup tulang

Ever had chicken pox: yup2, mase raya kat kampung sebelah abah mase darjah 1

Sore throat: yup2

Stitches: setakat ni belum.. huhu

Broken nose: nope

Do you believe in love at first sight: nope.. lainla kalau 1st sight itu terhala ke dompet tebal.. eh eh, not me lah.. orang lain lah

Like picnics: yup2! tengah merancang2 didalam kepala untuk mengadakan picnic bersama kawan2 yang dah lame tak reunion

Who was the last person you danced with: hanaa! sambil mendengar lagu2 nursery rhymes die

Last made you smile: hmm.. alak or imang, donno which one yg latest

You last yelled at: ammar anak sedare alak.. not really yelled sebab bukan anak/adik sendri

Talk to someone you like: yup2.. petang tadi die call

Kissed anyone: yup.. ramai aje.. hanaa, abah, mama, babies! (oh smalam bes cium2 baby nadia!)

Get sick: last time ek? hmm.. tak ingat juge.. oh senggugut! last month

Talked to an ex: hoh.. ex.. sudah bertahun tidak bertegur sape.. hahahaha

Miss someone: hmm.. kinda

Best feeling in the world: dapat membuatkan parents gembira & bangga. Love & being loved.

Do you sleep with stuffed animals: Nope. tapi ade 1 soft toy ni.. bukan animal la tapi.. die adelah a cute pink devil.. hahaha

Who do you really hate: ameno - gomen (if u know what i mean)

What time is it now: 9.49 pm

Randoms :

Q: Is there a person who is on your mind right now: yup2

Q: Do you have any siblings: of courzzzz bebeh!

Q: Do you want children: yup2.. siap dah pike name! hahahhaha

Q: Do you smile often: yup2.. haha

Q: Do you like your hand-writing: NO WAY! huduh gile.. always mistaken as man's handwriting, only worse!!!

Q: Are your toenails painted: nope.. suci aje tanpe sebarang pewarna

Q: Whose bed other than yours would you rather sleep in: Alak's.. hahaha

Q: What colour shirt are you wearing: adelah baju kurung kale biru-purple.. kantoi lum mandi

Q: What were you doing at 7:00pm yesterday: berbaring-baring di atas katil

Q: I can't wait till: this saturday! nak jumpe hanaa!! oh, nak convo jugak! 24th august

Q: When did you cry last: yesterday ek

Q: Are you a friendly person: it depends

Q: Do you have any pets: a big NO NO

Where is the person you have feelings for right now? : sedang melepak dirumah beliau

Did the last person you held hands with mean anything to you now? : hmm.. mestila kan.. takkan nak pegang tangan org yang takde makne/kena mengena dalam idup

Do you sleep with the TV on? : tak sangat.. tapi Alak salu! hahaha..tetibe

What are you doing right now? : menyejukkan badan sebelum mandi.. tadi panas sbb makan sup yg banyak black pepper jadi kepedasan..

Have you ever crawled through a window?: nope

Can you handle the truth?: insyaAllah

Are you closer to your mother or father?: hmm.. not sure lah.. i'm close to both of them.. kan mak? kan abah?

Who was the last person you cried in front of? : in front of angin.. hahaha

How many people can you say you've really loved?: 1 2 3 4

Do you eat healthy? hoho..soalan cepumas untuk orang yang dah tak muat kain.. u guess!

Do you still have pictures of you & your ex? : nope.. never had pun

Have you ever cried because of something someone said to you? : yup2

How often do you go to church?: never... ape kate tuka masjid.. salu!!

If you're having a bad day, who are you most likely to go to? : zayd, alaks, hanaa

Are you loud or quiet most of the time? : most of the time.. very loud!

Are you confident? : not really.. huhu

5 things I was doing 10 years ago
1998:
- sedang belajar di tingkatan 2
- suke mengusha senior2 yang hot (high profiled seniors)
- menjalani kehidupan yang normal sebagai murid biasa yang tiada siapa pun akan perasan kewujudan/kehilangan beliau
- improving my skills in gossipping
- still in jakun-state sebab ade internet.. takde keje asek nak gune mIRC. hahahha

5 things on my to-do list today:-
- Sampai UTM, gi lecturer's lounge & carik homwek untuk students - checked!
- Mengajar subjek PLC for 1 hour - checked!
- Mengajar Lab PLC for 3 + 3 hours - checked!
- Amek stationaries dari bilik ketua jabatan (lupe gile nak amek mase 1st masuk dulu) - checked!
- isik borang tracer study Mohe - checked!
- mandi - blum! haha

5 things I would do if I were a billionaire:

already answered in the prev tag

5 of my bad habits:

- very clumsy!

- bercakap laju - students asek sound ngajar laju sangat

- bercakap kuat

- bergosip

- tak sabar, suke marah2 - uswah yang garang! GRRRR.. tiboo! haha

5 places I have lived in :

- sheffield, birmingham kat UK

- Seremban, Negeri Sembilan

- Taman Perling, Johor Bahru

- Bandar Baru Uda, Johor Bahru

- Keramat KL - umah alak

5 jobs I’ve had

-already answered in prev tag

5 people I tag:

- amirah

- awla

- anne

- kak afi!

- piah!

Monday, August 11, 2008

Tag dari Kak Harrison (eh camtu ke eja?)

Question 1: What were you doing 5 years ago?
Answer:
Hmm..August 2003.. Still kat Matric UIA. Final sem kat situ.. time yang paling bes sebab kawan keliling pinggang, pastu selalu enjoy bersame-same.. buat nakal bersame2 & buat baik bersame2. Sekarang ni kawan2 sume kebanyakannye dah keje/kawin
so susah nak jumpe. Oh rindunye mase dulu...

Question 2: What are the 5 things on your to-do list today?
Answer:
1. Mengisi borang UTM (I dah dapat keje situ secara full-time!) -checked!
2. Mengangkat baju diampaian & melipatnya -checked!
3. Menanda Kertas Test 1 PLC. -still in progress
4. Menanda Lab report PLC -blum start!
5.
Key in marks for test, labs & attendance -blum start jugak!

Question 3: What are the 5 snacks that you enjoy?
Answer:
1. jajan Super ring!
2. Mango pudding with Nata de coco
3. McD punye sundae chocolate & stoberi
4. French Fries!!! McD punye esp- ye, yang menggemukkan itu!!
5. Asam-asam yang macam kat uia punya gerai2.. huhu..sedapnye yang panjang2 kale purple tu..

Question 4: What are the 5 things that you would do if you were a billionaire?
Answer:
1. Buat rumah
2. Beli kete
3. Melaburkan half duit2 tu
4. Meleburkan sedikit untuk soping-sopingan
5. Bercuti-cuti dunia!

Question 5: What are the 5 jobs you've had?
Answer:
1. Part time tutor kat uia
2. Industrial training kat GP Batteries
3. Driver + Nanny kat rumah
4. Part time tutor kat UTM
5. Tutor kat UTM - current job


OK...finally the 5 lucky people that hopefully will continue this tag:
1. Aya san!!! - yang tak malu meminta-minta di tag..hahaha
2. Alakun - yang semangat akan update di blog chanteknya!
3. Imanggu - yang semangat menchantekkan blog akaknye
4. Piah - yang malas gi skola tapi rajin update blog
5. Amirah - yang bakal menaiki pentas untuk mengambil president awardnye! u go girl! hihi

Friday, August 8, 2008

Movie yang menghappykan!

Baru selesai nonton muvi 'STARDUST'. Cerita ni sangat best! Bila habis tengok cite ni, rase happy & bahagia! Haha. Kepada adik-adikku dirumah, silelah tengok cite ni! BEST SANGAT! oh, review ni hanya sesuai untuk sesape yang suka/chenta cite fairytales & cite yang unik. Abah pun mesti suke cite ni! cite ni based on the best-selling graphic novel by Neil Gaiman and Charles Vess.


Claire Danes sangat cantik dalam muvi ni. Die ni star, jadi kalau die happy, dia akan glow! Kantoi okeh glow depan lelaki yang die suke dalam diam! Hoho. Pastu siap ade pirate ganas yang sebenarnya berhati lembut & suka berangan jadi pempuan. Pirate ni sangat lawak! haha. Anyway, cite ni tak serius pun, tak berat. So boleh ditengok oleh sesape saje.

How come la cite fairytales sumenye berjaya membuatkan orang berangan? or is it just me? hahahah,, dari kecik okeh, salu berangan nak pakai gown cantik-cantik, then ade putera raja yang hensem & baik datang jadi hero. Pastu kawin ngan putera raja tu & jadi king & queen for a kingdom.

Hoho..name pun fairytales.. memang le takkan jadi! Untuk orang-orang yang berpijak di bumi yang nyata, cukuplah sekadar berdoa dapat mencapai sume cita-cita, kawin dengan orang yang disayangi, dapat anak-anak yang comel & soleh+solehah, hidup bahagia, berjaya dunia & akhirat. Amiin... Kalau dah dapat mencapai sume itu, kira dah jadi cam fairytales la tu! hahaha