Saturday, July 26, 2008

Kek Batik cap Uswah!

Semalam saya buat kek batik. Itu adalah kali ke 10 saya buat kek batik (ceh padahal tak ingat kali ke bape, tapi memang dah banyak kali buat!). Kek batik brand 'Uswah' adalah amat laku di rumah ini. Kalau buat 2 bekas, tak sampai 2 hari dah habis! Oh lupe pule, terima kasih kepada cik Alak yang sudi menyumbangkan resepi kek batiknya. Kalo nak resepi, tengok kat blog die ni. Tapi saya tak gune serbuk koko, guna milo semata-mata. Serbuk koko kat rumah ni dah lebih expiry date.

Haa.. Saya suka buat kek batik dalam bekas ais krim yang telah dialas dengan plastik. Sebab bila nak potong dia nanti, senang. Just angkat je plastik tu & letak kek atas chopping board then boleh start potong. Kemudian hidangkan diatas pinggan.


My kek batik dalam bekas ais krim..
buruk? haa, tunggu sampai tengok hasil potongan! hihi


Angkat plastik & letak kek atas chopping board utk potong


Inilah kek batik 'Uswah'! Sedap dimakan begitu saja! eh blur plak gambo ni


Haaa! ni gambo yg terang & jelas.. tengok btul2, nampak tak corak batiknya? kalah batik terengganu you!

Teringin tak nak makan? hahaha.. kalo nak makan, sila buat sendri! senang je! Boleh alter2 resepi sesedap rasa. Saya dah buat kek ni guna bermacam-macam brand biskut marie. Tapi yang paling sedap rasanya kalau gune biskut marie brand Hwa Tai ataupun Tiger.

Kek Batik Uswah, sedap dimakan begitu saja! <---- Slogan company gua!

To my sisters, dalam fridge tu ade separuh bekas lagi kek batik. Kalo nak makan, sila potong cantik-cantik. Kalau dah abes & mengidam lagi, sila suruh piah buat. Uswah dah ajar dia. Jangan malas-malas! haha

p/s: kek batik boleh menyebabkan sembelit jika dimakan dengan banyak

Friday, July 25, 2008

Jubah baru untuk Convo

Haaaaa! seperti tajuk diatas, kitorang tahun ni convo, akan pakai jubah baru. Siap dengan mortar board. Dah takde la riben2 atas tudung tuh. Haha. Anyway, saya suka pakai board tu sebab boleh baling-baling dan cantik bile dalam gambo. Tapi jubah baru ni agak kureng lawo le pulak. Cam dulu punye lagi lawo aje.. huhu.. tapi tak tau la kan kalau dalam gambar je buruk. Haha.


Anyway, ni gambo nye....
Saya amek gambo diatas dari kosmo online. Sape nak baca full news, klik sini.

Lagi 29 hari lagi nak convo! Yeay!

Thursday, July 24, 2008

Minggu Ulang-Alik

Ye, minggu ni (minggu ke-30 untuk tahun 2008) telah berjaya dinobatkan sebagai 'Minggu ulang-alik' sebab saya asik ulang alik JB-KL, KL-JB je minggu ni. Meh tengok jadual saya minggu ni:

Ahad : Drive pegi KL (1st time tuuu drive sendiri gi KL!)
Isnin : Kelas pagi @ UTM KL, petang naik bas balik JB
Selasa : Final interview @ UTM JB, petang naik bas balik KL
Rabu : Kelas + Lab, full satu hari, malam pegi KLIA amik abah+mama+hanaa
Khamis : Lab dari pagi sampai tengahari, petang balik JB (kali ni abah drive)
Jumaat : ni esok, saya nak rilek2 saje kat rumah
Sabtu : Balik KL

Hoho.. penat sangat-sangat! Mata pun macam bengkak sebab tak cukup tido. Huhu. Sebab tu blog ni sepi je! hahaha.

Anyway, saya dah mula bekerja as part time tutor @ UTM citycampus, still tunggu confirmation untuk jadi permanent staff. Berakhirlah sudah keje saya sebelum ni (nanny + driver). Lame betul nak tunggu UTM punye interview. Memang semua orang yang apply dari awal tahun 2008 ni, baru dipanggil sekarang. Derang kata susah nak arrange interview dengan TNC A UTM. Apa-apalah, Alhamdulillah interview final ni senang. Sebab masuk interview beramai-ramai.

Haa, sape-sape yang takde keje, meh la apply jadi part timer kat UTM citycampus. Lecturer derang banyak yang tengah study leave. Jadi ramai orang diperlukan. Dan yang paling penting, gaji dia kire per hour, dan agak banyak pulak tu! Cam saye ni, kalo jadi part timer, gaji akan lebih banyak dari jadi permanent staff! hahaha. Bestnye perasaan nak dapat gaji! haha, ceh padahal baru seminggu keje.

Oh ye, agak hampa tak dapat mechanical department. Dah takde kosong plak. Kena join electrical department. Jadik budak mechatronics lagi le aku! hahaha. Sekarang ni ajar subjek PLC (Programmable Logic Controller) & jaga lab instrument. Kelas saya cuma hari Rabu (7 jam) & Khamis (3 jam). Seminggu 10 jam aje. Ade sesape ade idea keje part time ape lagi yang saya boleh buat untuk tambah duit? haha, tamak gile.

Masa 1st time masuk UTM KL tu, sedih je ha tengok bangunan dia yang ala-ala SMAWP kat matriks UIA PJ (sangat-sangat zaman dulu). Tapi bak omputeh kate, 'don't judge a book by it's cover', interior dia moden aje. Haha. Cume tadi dok belek2 barang2 kat lab, sume umur dah berbelas tahun. Tua abes! Tapi sekarang ni die tengah buat bangunan baru yang banyak-banyak tingkat. InsyaAllah 4 tahun lagi siap. Adelah harapan nak duduk bangunan moden. Hihi

Hmm.. sepanjang beberapa jam kat UTM tu, saya dah kenal dengan beberapa orang. Meh kita berkenalan...
  • En. Kamarudin Tawi - Ketua Jabatan Elektrikal (the coolest boss ever!)
  • Puan Sahnius - Penyelaras subjek PLC (dia ex-classmate Mdm Fadzilah & Mdm Hazlina UIA)
  • Puan Siti Armiza - Lecturer subjek PLC
  • Kak Faiezah - Technician lab PLC
  • Kak Yati - Technician lab Instrument
  • Kak adila - Pengajar lab Instrument
  • En. Amin - sama ngan kak adila
  • Kak Latipah - Technician lab computer
  • Kak Norlela - Lecturer subjek PLC
  • Secetary En. Kamarudin - dah lupe lak name die
  • Puan Noraini - Senior lecturer yang ajar banyak subjek
  • Aniza - part timer gak
  • Nabilah - RO kat CAIRO, ex-UIA, ICT.
  • My students - 52 + 16 orang.
Hehe.. bukan korang nak kenal pun kan.. takpela, ni saje nak test ingatan kat nama.. Sebab saya ni selalu lupa name orang. Huhu

Hoh, panjang plak cite.hahaha. anyway, kat kelas, student panggil saya 'Puan'! hahahaha.. semoga tu menjadi doa untuk menjadi 'puan' dengan cepat ;) Hahaha. Cam sedap je name 'Puan Uswah' kan kan? hahaha. Oh, lagi sedap kalo 'Prof Dr. Ir. Uswah' kan? hahai, seronoknye berangan! eh eh, amiiinnnn!

Doakan saya dapat mencapai cita-cita ye! Thank you in advance! :)

Saturday, July 5, 2008

Alert:: NEW header!

Hehe.. amacam? cantik tak header baru ni? My own opinion...bes, lawo & FRESH!
Your opinion? Mari mari kita vote!


Get your own Poll!


Haa..kenapa tiba-tiba saya sangat bersemangat nak tuka header? Sebenarnya tadi, saya telah memaksa rela cik aya kite untuk membuatkan cover untuk file baru saya. File tu adalah clear folder untuk meletakkan sijil2 saya yang kononnye banyak. Haha. File lama saya, ring die telah pecah. Maka saya telah membeli satu lagi file yang cantik & depan die ade plastic untuk letak cover page. Saya dengan semangatnye paksa aya buat cover itu.. muahahaha

Oh ye..ini covernya...

Memandangkan saya amat terpikat dengan hasil tangan aya ni, saya trus suro die edit sikit untuk jadi header blog.. hahahaha.. jadi jika korang suka sangat header baru ni dan memuji-muji header tu, pujian tersebut akan jatuh kepada aya. Tapi uswah dapat saham sbb idea memang uswah punye.. cume saya ni tak reti gune photoshop.. hahaha

Okeh, semoga aya jadi designer+penulis yang berjaya nanti! Amiinn.

Friday, July 4, 2008

Tag lagi oleh cik aya kite

Who sits next to you in class/office?
- ofisku adalah kereta.. (pekerjaan adalah supir)..sesiapa saja boleh duduk disebelah

Did she ever makes you become sensitive?
- it depends Photobucket

The last person who made you boring?
- Aya.. apela aya ni.. tadi kate nak tolong uswah wat cover file uswah.. skali die gi bantai tido plak sementara menunggu uswah amek gambo2 bes Photobucket

Name three things you would do if you're in jungle:
- Ni kalo sesat ke? kalo sesat, nak jalan je sampai jumpe jalan kuar Photobucket
- buat bunyi 'hooooooot, hooooooot'.. mane tau ade org dengo
- kalo ade henpon n ade line n ade battery, nak tepon penyelamat

Where did you get this tag?
- Dari cik aya kite yang sedang tido sekarang Photobucket

Why did you answer this?
- Sebab boring tunggu aya ketidoran. lagipun die suro buat tag ni.. layan jela

What's your cellphone?
- Sony Ericsson k610i, kale merah limited edition

On friendster, who's the 1st in your featured friends? Girl/Boy?
- Zayd.. boy Photobucket haha

Would you say "I love you and care about you" to her/him?
- iye Photobucket

Web that you love to visit?
- yahoomail, gmail, my blog, blog2 org len, malaysia today, malaysia kini, haha.nu, dan banyak lagi

Craziest thing that you've done?
- tengking Photobucket seorang lelaki (yg perasan hensem..1st week dah ngorat2 budak2 pempuan yg cun2) kat dalam lecture hall masa 1st week kat asasi UM. woh, brutal gile aku! Photobucket Tapi salah laki itula jugak.. sape suro berlagak macho dan buat tempat duduk org cam tempat die sendri.

Are you wasting your time by answering this tag?
- haha..anggap jela apa2 sahaja

People who was unlucky to get this tag?
- alak
- sesiapa sahaja yg nak buat.. tag ini agak bosan.. hahahaha

Thursday, July 3, 2008

Search results

Boring. Mengantuk tapi bersin-bersin jadi tak selesa nak baring. Duduk depan PC. Bukak Mozilla Firefox. Type nama sendiri kat Yahoo! searchbox. Tunggu 2 saat. Mari kita sama-sama lihat hasilnya (klik kat gambar untuk view image lebih besar):


Ulasan:
  1. Wah wah! Sangat tepat search engine ni! trus jumpe blog! haha jakun.
  2. sume blog adik beradik pun ade. Blog piah, blog amad, blog munah, blog aya.
  3. Yahoogroups punye result pun ade gak beberapa.
  4. Dari website engin uia ade banyak gak.
  5. pastu ade universiti kat indonesia yang ade student name Uswah gak kot

meh kite carik gambar pulak!
Type 'Uswah Khairuddin' ----> No Result found
Type 'Uswah'----> tengok gamba kat bawah

Ulasan:
  1. Nampaknye takde gamba uswah yang ini (saye)
  2. Ade beberape budak/baby arab yang namenye uswah
  3. hoh! kucing pun ade name uswah ke? horrornye...
  4. Ade gambo org laki mat saleh 2 orang (xde dlm gambo diatas). Captionnye 'uswah'.. heh, name derang uswah ka? adekah masuk islam & xtau nak pilih nama ape jadi terpilih name uswah?

Hoh.. nampak sangat takde keje.. okeh.. nak tido!

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ