Friday, May 30, 2008

MECHATRONICS: 1 of 10 Emerging Technologies That Will Change the World

WOOOAA!! Rupa-rupanya Mechatronics termasuk dalam list '10 Emerging Technologies That Will Change the World' yang dikeluarkan oleh MIT review. Kalau nak baca list penuh, sile klik sini.


Seperti yang dapat dilihat dalam gambar diatas, Mechatronics sebenarnya merangkumi SEMUA bidang! Sebagai ringkasan, Mechatronics adalah gabungan Mechanical+Electrical+Computer Engineering yang dicontrol oleh sebuah system secara digital/analog.

Sebelum ni, di zaman jepun contohnya, mesin-mesin banyak menggunakan sistem mekanikal sepenuhnya. Di kilang GP Batteries, tempat saya training dulu, ada 1 mesin zaman jepun yang digunakan untuk melipat+potong thin steel plates untuk dijadikan 'baju' battery. Mesin ni terdiri daripada gear-gear yang sangat banyak & 1 motor sahaja. Bila motor ni dihidupkan, main gear akan bergerak, dan semua gear2 akan bergerak sama. Orang yang buat mesin ni mestilah sangat tere sebab ukuran gear dia sangat2 tepat dan prosesnya sangat kemas. Tapi, mesin ni sangat berat dan amat susah nak diservis. Nak buat mesin lain untuk proses lain pun agak impossible kalau takde pakar yang betul2 pakar mekanikal...

Sebab tu la wujudnya mechatronics..

Sekarang, hampir semua mesin kat kilang menggunakan sistem mechatronics. Mechanical parts dihubungkan digerakkan dengan electrical system dan sensors digunakan untuk feedback dalam control system. Software pun digunakan untuk monitor the control system & boleh analyze the process. Jadi, makin senanglah orang nak reka mesin-mesin untuk kilang2.. yang penting sekarang cuma kena kreatif & rajin belajar teknologi baru.

Sekian saja entri ilmuan dari saya dalam usaha menandingi ke'ilmuan' blog munah.. hahaha..just kidding! Best dapat share apa yang saya belajar selama ni kat uni.. hehe

wassalam

Tuesday, May 27, 2008

Curi tag piah lagi! yeay!!

7 facts about me

1. Saya anak ke-2 dari 11 orang adik beradik. (perempuan sulung)

2. Tinggi 164cm, pakai spek yang berpower 300+

3. Saya seorang kakak yg garang

4. Saya tak suka nasik lemak, tauhu, air soya, ikan patin, ikan sembilang/keli

5. Saya sangat kelam kabut...huhuhu

6. Saya masuk awal masa darjah satu & sekelas bersame2 abang dari darjah 1 sampai form 5!

7. Saya suka makan banyaaaak!



7 things that frightened me

1. Allah

2. mati dalam keadaan tak beriman

3. cats, lipas, tikus

4. dibunuh dengan kejam / accident ngeri

5. Ade penyakit kronik / hilang anggota badan

6. Kehilangan/kematian orang yang disayangi

7. jumpe hantu/syaitan --> plisss dont ever muncul didepan mataku!


7 songs for the meantime

1. Better in time - Leona Lewis

2. Breathless - Shayne Ward

3. Stand by me - Shayne Ward

4. Sebenarnya cinta - Letto

5. Tattoo - Jordin Sparks

6. Once upon a day instrumental - sedih gile music die

7. Windstruck OST instrumental - sedih jugak


7 phrases that i always said

1. Aiyooo / haiyaaa

2. bese aa

3. opopopop (ni kalo nak terjatuh time dukung hanaa)

4. yela tuh!

5. Hanaa comel, yeay!

6. hek ele

7. kemas sekarang!!


7 valuable things for me

1. My family & friends

2. My spectacles

3. My handphone

4. My PC with internet!

5. Gifts from someone special

6. My Baju bajuan + kasut kasutan + beg began

7. My ilmu - Selalu berdoa tidak lupa apa yang dah study selame ni


7 first times in my life

1. My first memory ever - nak tido dalam bilik kat england, dengan quilt tebal kale cream ade bunga kecik2

2. First time masuk asrama - masuk asasi sains UM (17 tahun)--> menangis dlm toilet mase mandi .hahahah

3. First time ade emel - masa form 1 (kat hotmail) siap test2 attach gambo and send pada alak.. hahhaa. jakun okey!

4. First time pakai spek - masa darjah 2. Tapi digelakkan oleh seorang budak gemuk yg namanye irfan & sorg lagi bdk laki yang namanye hafizuddin. Saya menangis & tidak penah pakai spek sampai darjah 5 baru stat pakai balik. Hahah..oleh sebab itu, power saya naik sampai 300+! kalo tak 100+ je!

5. First time pakai high heels - makcik na (jiran lama) bagi kasut2 die yang dah tak guna lagi pada kitorang. masa tu baru darjah 4 ke 5 ntah.. saya pun berangan2 pakai sandal biru dia yang tinggi! woohoo! suke gile!

6. First time drive kete - masa 2003. Belajar driving dekat ngan rumah tapi blaja tak abes. drive dalam skolah drebeng aje.. hahaha

7. First time makan sushi - lepas spm 2001, time cuti, gi melaka, rumah nenek Huda R. kitorang bli sushi kat jusco blkg rumah nenek die. saya makan 2 sushi & telah muntah2 & demam terus. hahaha


7 lucky person 2 be tagged,,

1. Alak

2. Imang

3. Munah (ceh munah nak ke letak tag2 ni dlm blog ilmuan die tuh?)

4. Aya

5. Uwa

6. Anne

7. Myra

Thursday, May 22, 2008

Wedding Azura (my cousin)

Ahad lepas, kami sekeluarga gi Melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan cousin kami, Kak Azura yang juga anak kepada uncle Lan (Abang abah).

Sile tengok gambo2 untuk ceritanye..

Hanaa yang bersiap paling awal bosan menunggu org len siap


Dah nak bertolak! kitorang gi 2 kete.. kete ni suhaib bawak


Da sampai kat dewan (mini stadium).
Flower decorations dlm ni sume gune fresh flowers!


Eh, pengantin bergaduh time nak bersanding???
oh rupenye itu adelah piah & faiz (kazen)


Ni pengantin sebenar.. alemak..gamba blurr..sape photographer ni???!!


Uswah Sr. & Uswah Jr. (hoho munah jgn jeles) makan & minum bersama2



Pengantin tuka baju ke baju gown & tux untuk majlis potong kek
(kek die sedap bangat!!)


Untuk berehat2 & solat, kami semua gi villa ni (sebelah dewan aje)
villa mewah yg sgt cantik disewa utk kuarge pengantin


Lepas rehat, balik dewan balik, sambung makan!


Hanaa yang makan sehingga menjilat jari!

Kesimpulan: Perut saya tibe2 besar bile abes majlis sebab makan banyak sangat2! ratah ayam 3 kali (ayam goreng die sedap gile!), makan aiskrim tak tau bape.. makan kuih2 lagi..kek lagi.. huhuhu... Alhamdulillah sangat kenyaaaaaaaaang!

Kepada Azura & Husband.. SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

Monday, May 19, 2008

Tag dari Anne

1.Spell your name as it sounds.
◘ oos-waah

2.Are you available?
◘ Available for what?

3.Current song ur listening to?
◘ Sebenarnya cinta by Letto

4.Favorite color?
◘ Putih+krim

THE HAVES
1.Have you been to Canada?
◘ Nope

2.Have you ever gone fishing?
◘ Nope.. & tidak berminat!

3.Have you ever seen a celebrity?
◘ Yup..wardina, linda onn+sape tuh name bf die.. raihan, mirwana, brothers, saujana

4.Have you ever been on a motorcycle?
◘ yep..tapi jd penumpang le

THE HOWS:
1.How much money do you have on you right now?
=RM53.10, SGD29.80

2.How many jobs have you had?
◘ 2, part time tutor at engineering fac, IIUM. & Engineer trainee at GP Batteries (M) Sdn Bhd

3.How tall are you?
◘ 1.64m

THE LASTS:
1.Last person to call you?
◘Abah

2.Last thing you yelled out loud?
◘ Hayat! jgn letak telekung merate2!

3.Last person you were in a car with?
◘ Suhaib, Piah & Bibik

4.When's the last time you ate McDonald's?
◘ Last Week (McD breakfast)

5.The last thing you bought?
◘ Hadiah untuk 5 pengantin - Azura (kazen), ummu, fanin, nadirah, aishah mn.

6.Last person you saw?
◘ Hanaa, Nuha & Hayat - mereka duduk bersame2 diruang tamu bawah

7.Last time you cried?
◘ ntohlah ye

8.Last time you laughed?
◘ smalam

THE WHATS:
1.What is the temperature outside?
=Takde thermometer aa.. agaknye 27 °C kot.. temp stended msia..

2.What time did you wake up?
◘ lepas subuh tido balik.. pastu bangun kol 9.22am

Random:
1.Do you have a best friend?
◘ yup2! Alak, Sarah, Shema, Zayd

2.What did you do two days ago?
◘ Menjadi driver untuk adik2 pegi + balik sekolah

3.Is your birthday coming up?
◘ oh yeah! After 2 month & 3 days.. hihi.. senang cite 22/08.. sile jgn malu2 bagi hadiah.. yang dok jauh boleh post je (hint pade anne ;p) hahahha

4.Where were you at 3:02 AM this morning?
◘ Atas katil & Tido

7.What do you dislike at the moment?
◘ selsema di waktu pagi

8.What did you dream about last night?
◘ Mimpi saya masih skolah tapi duduk dirumah sewa yang luar buruk tapi dlm cantik siap ade ekon canggih.. & saye sedang risau tak siap2 esei yang cikgu english bagi.. hahaha.. (saye mmg suke ingat balik mimpi sbb penah terbaca yang sape yang try ingat balik mimpi, akan kuat ingatan..semoga saya kuat ingatan.. amiin)

9.What's the last TV show you watched?
◘ Berita..dua hari lepas.. (saya bukannye kaki tgk tv)

10.What is your favorite piece of jewelry?
◘ tak bape minat,,tapi yang boleh pakai sentiasa adelah earring sbb tapayah pike tentangnye

11.Are you on any medication?
◘ nope

12.Have you ever cut your own hair?
◘ nope

13.What is your favorite frozen treat?
◘ ape ape saje ice cream! i'm hantu ice cream!

14.Where's your favorite place to be?
◘ bilik abah+mama.. bes lepak2 disitu.. hahaha

15.Who was your last text from?
◘ zayd

16.Do you care what people think about you?
◘ sometimes..

Sunday, May 18, 2008

IF MY LIFE WERE A MOVIE, WHAT WOULD THE SOUNDTRACK BE?


Tag ni diambil dari blog alak. Dah lame dah ade tapi saye takde blog dimasa itu.. tapi telah berniat didalam hati jika ade blog, maka akan buat tag ini sbb cam menarik! hahahha


IF YOUR LIFE WERE A MOVIE, WHAT WOULD THE SOUNDTRACK BE?

Here's how it works.
1. Open your library (iTunes, iPod, Media Player, Winamp, etc)
2. Put it on shuffle
3. Press play
4. For each question, type the song that's playing
5. When you go to a new question, press the next button
6. Don't lie and try to pretend your cool

Opening Credit
Jendela Hati - saujana
Aku ingin hidup secerah mentari, yang menyinar dikamar hatiku. Aku ingin seriang kicauan burung..
-wah wah.. opening credit dah mengharap yang bagus2! hehe

Waking Up
Satu Perjuangan - brothers
Syukur pada yang Esa, rahmat pemberiannya, persaudaraan. keharmonian..
-wah! sangat betul! bersyukur bila bangun tido! hehe..apesal sume nasyid ni,.haha

First Day at School
Siberia - backstreet boys
When you come back I won't be here
-hahaa..sape yang takde kat skola ni..adekah aku yg suke ponteng skola? haha

Falling in Love
Kesaksian - brothers
Bersaksilah, tuhan tu satu.. bersaksilah..
-Wahh...cintakan tuhan nampaknye!

Fight Song
Kali Kedua - Saujana
Disini, kau masih bersendiri..menanti sinaran, sinar mentari..
-Agaknye kalo mau bergaduh, musuh dah chow dulu sbb takutkan I..jadi I pun bersendiri? hahah..ke the other way round? hahha

Breaking Up
Just My Luck - mcfly
You and I have got alot in common
We share all the same problems
Luck, love and life aren't on our side
I'm in the wrong place at the wrong time
Always the last one in a long line
Waiting for something to turn out right, right
-Hahaha..mmg lagu breaking up rupanya..


Prom
Cinta kudus - brothers
Titisan rindu..hiasi taman kasih, tanda Ilahi, merahmati cinta abadi
-Amek kau, gi prom ngan cinta sejati! hahhaa..ceh..mane ade i gi prom2 ni!

Life
The last Goodbye - atomic kitten
Ain't no headlights on the road tonight, Everybody here is sleeping tight
Ain't nobody gonna find us here, we'll disappear
-Haha..ni nak lari gi manekah aku ini..

Mental Breakdown
Selimut putih - Hijjaz
(tanak dengo sbb cam seram pule tajuknye)
-Mak aii! aku nak mati kaa kalo tensi sgt? hahaha

Driving
Ingkar - Bunga cinta lestari
malas mau dengo gak.. ni agaknye menunjukkan daku yg salu langgar peraturan jalanraye.. huhuhu

Flashback
Who said - Hannah montana
I'm more than just
Your average girl
I'd like to turn me up
And show the world
-okeh,,adekah nak menunjukkan pade dunia kisah silamku? hahaha

Wedding
Cinta & benci - Saujana
Cintailah Insan yang kau Kasihi, dengan seadanya..
-yup2..walaupun da kawin, kene cinta Allah lebih dari husband

Birth of Child
Janjiku -Sofaz
Berulang kali ku mencuba memujuk dirimu cuba menjernihkan...
-err...sgt takde kene mengena..

Death Scene
Belaian Ibu - hijjaz
Tertanam...naluri keibuan amat mendalam..dijiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
-yang ade kene mengena cume 'tertanam' & 'mendalam'

Funeral Song
Permata keluarga - saujana
saat itu, tak dapat aku gambarkan, yang aku rasa..kelahiranmu bagaikan satu petanda..
-hahhaa..totally opposite!

End Credit
Beautiful girls -sean kingston
You're way too beautiful girl
-Hahahhaa...end credit yg sgt bes!!! yeay!

Okeh..sekian saje.. lagu2 hidup.. banyak nasyid plak..nampak baik sket.. hahahha
sesape yang nak wat tag ni..silekanlah.. hehe

Thursday, May 15, 2008

Kisah Maimunah

Tersebutlah kisah Cik Amirah Dayana yang telah merantau selama 3 purnama ke bumi selatan yang bernama Australia. Beliau telah melawat banyak tempat-tempat menarik di sana termasuklah kandang-kandang haiwan atau dalam bahasa modennya, ZOO.

Arakian, setelah beliau sampai sahaja ke kawasan orang-orang utan, beliau terperanjat kerana melihat nama adik hamba yang terpahat di papan tanda pengenalan orang utan. Nama adik hamba yang dimaksudkan adalah 'MAIMUNAH'.


Papan tanda bersejarah

Namun, beliau agak curiga kerana papan tanda itu menyebutkan 'lihat jambulnya yang pendek & mukanya yang gelap'. Setahu beliau, adik hamba itu bertudung, manakan bisa ternampak jambulnya. Malahan, kulit adik hamba pula putih umpama susu, tidak ternampak sedikit cela yang menggelapkan wajahnya. Satu-satunya deskripsi yang benar-benar menepati kriteria Maimunah (adik hamba) adalah 'quiet achiever'.

Beliau berfikir, mungkin ada benarnya papan tanda ini menerangkan ciri-ciri Maimunah, tetapi Maimunah sudah berubah fizikalnya. Beliau pun teruskan mencari-cari kelibat adik hamba itu, kerana beliau maklum yang adik hamba berada di Australia untuk menuntut ilmu. Manalah tahu, memang benar Maimunah ada disitu. Bolehlah bertukar bicara barang sepatah dua.

Cari punya cari, ternampaklah akan beliau se'orang' yang bernama Maimunah. Maka terperanjatlah beliau akan apa yang ada di depannya saat itu! Maimunah yang ada didepannya amat berbeza dari Maimunah yang dikenalinya. Barulah beliau mengerti, Maimunah yang dimaksudkan oleh papan tanda itu bukanlah adik hamba, tetapi orang utan yang bernama sama. Nama gelaran mereka juga sama iaitu 'Mai'.

Maimunah

Sekian saja cerita hamba pada petang ini. Terima kasih kepada Cik Amirah Dayana kerana sudi berkongsi cerita & menghadiahi hamba 2 gambar yang berkenaan.

Kepada Maimunah, adik hamba, hamba meminta maaf sekiranya terguris & tersalah kata.. hahahahahahhahahaha...sowi aa munah! lawak sangat terpakse uswah buat post pasal ni! hahahahhaah..mesti munah da perasan ingatkan uswah nak tulis cite puji-puji pasal mai! hahahhaa

Monday, May 12, 2008

Tag dari piah lagi!

[One] Who was your last text from?

~ Zayd


[Two] Where was your primary picture taken at?

~ primary pic? lets see.. header - Halaman umah EJ.. about me pic - kat UK


[Three] What's your middle initial?

~ No middle name


[Five] Does your crush(s) like you back?

~ yup...tapi like je, tak lebih daripade itu.. hahaha


[Six] What is your current mood?

~ tiade mood


[Seven] What's your pet's name?

~ no pet.. dont want to have any


[Eight] What color shirt are you wearing?

~ Cream + green


[Nine] What was the last thing you drank ?

~ Air sirap ais..cool!


[Ten] If you could go back in time and change something, would you?

~ yup2!


[Eleven] Have a crazy side?

~ of course.. sgt crazy & scary!.. muahahahaha


[Twelve] Favorite song ever?

~ this i promise u by n'sync, right here waiting by richard marx


[Thirteen] Something you do a lot?

~ bercakap dengan banyaknye


[Fourteen] Angry at anyone?

~ yup2.. eh,,,not anyone..but anytwo, eh, anythree.. hahahha


[Fifteen] Do you wanna see somebody?

~ yes


[Sixteen] Name someone with the same birthday as you?

~ Zubair, my senior in high school


[Seventeen] When was the last time you cried?

~ tadi je.. hahahaha


[Eighteen] Who would you do anything for (excluding ur family)?

~ alak.. eh, she's family.. then zayd


[Nineteen] Who is someone u look up to?

~ My dad of course!


[Twenty] What's the first thing you notice about the opposite sex

~ hensem/tak hensem + tinggi/tak tinggi


[Twenty-two] What's your biggest secret?

~ hmm..biggest secret that can be told to anyone walaupun agak malu juga.. saye blum mandi


[Twenty-four] Favorite movie?

~ ntohle..sume suke sama rata... takde tak adil tak adil ni..


[Twenty-five] Do you still watch kiddy movies or tv shows?

~yup2.. POCOYO yang comel & sponge bob suar petak! & sume disney's fairytales


[Twenty-six] What are you eating or drinking at the moment?

~ my own saliva.. hahhahaha geli tak!


[Twenty-seven] Do you speak any other dialect?

~ Johor dialect - kite,awak, muor, pasor


[Twenty-eight] Whats your favorite smell?

~ My parent's smell when they have showered.. hahaha..they smelled like home.. & Hanaa's smell..hihi


[Twenty-nine] Describe your life in one word, what would it be?

~ uncertain... (right now)


[Thirty-two] Who are you thinking about right now?

~ My perut yang sedang sakit utk gi toilet (haha). Maksudnye tgh pike diri sendri la nih!


[Thirty-three] What should you be doing?

~ Mandi.


[Thirty-six] Do you like working in the yard?

~ nope


[Thirty-eight] Do you act differently around the person you like?

~ nope.. sangat natural minus the garang face


[Thirty-nine] What is your natural hair color?

~ blue.. hahaha...black la kasi can


[Fourty] Who was the last person to make you smile?

~ Zayd :)


Time kasih piah sebab bagi homwek kat blog uswah.. hahhahaa