Wednesday, April 30, 2008

Eksiden ngeri...huhu

Petang tadi, kene amek piah kat skolah. MasyaAllah...the road pegi balik jem sangat! huhu.. pukul 7.40pm baru nak dekat sampai rumah. Alhamdulillah jalan kat dalam taman tak busy. Jadi saya pun bolehlah mendrive kete dengan lajunya.

Tiba-tiba, seekor kucing putih berlari ketengah2 jalan yang sibuk (kete sume laju2). Terkejut gak a, tapi lega sebab jauh lagi jadi takle terlanggar kucing tu. Baru je nak cakap 'Alhamdulillah', tibe2, melintas satu ekor kucing putih lagi dengan lajunye! (derang main kejar-kejar) Dan di saat itu juge, kereta saye melintas keatas kucing tersebut dan kedengaranlah bunyik 'PRAK!'. huhuhuhuhu..ngeri gile!

Saye tengok dlm cermin, tak nampak pulak body kucing tu. Risau gak mane tau tersangkut mayat die bawah kete.. Sampai umah je, saye lompat dari kete, and cepat2 masuk rumah.. tak berani tengok bawah kete. Sekarang saye cume berdoa yang kucing itu telah melayang kesyurga dan bukannye tersekat dibawah kete. Huhu

I'm not a cat lover, and now I'm officially a cat killer. huhuhu
Trauma aku tengok kucing putih. Please jgn datang dalam mimpiku... akak tobat!

Si putih dalam ingatan
(Bukan gambar/nama sebenar)


Innalillah Wa innaIlaihi Raji'un. Setiap yang hidup itu pasti akan mati.....

Tuesday, April 29, 2008

Sian my baby :(

Hanaa demam hari ni. Sian sangat die. Asek melepek je.. lemah je.. Die try gak duduk2, diri2, tapi kejap je dah suruh uswah dukung n trus melepek cam nak tido. Bile baring baru bole cakap banyak sket. Die pening pale agaknye. Badan pun panas.. Bile org lap dengan kain basah, die rimas n cakap 'dah! ukup2!' (dah! cukup2!)

Hanaa demam

Gambar kat atas ni mase die tengah tido kepeningan. Mase tido pun die membebel2 sket. Before gamba ni diambil, die tetibe nyanyi 'tiga-tiga, sayang ibu ayah'. Padahal mate tertutup2. Hahaha...tergelak i!

Doakan Hanaa cepat sembuh!

Sunday, April 27, 2008

Saturday, April 26, 2008

Video Hanaa

1. Hanaa yang suke mainan2 kat display kat kedai mainan

video

2. Hanaa menyanyi lagu buai laju-laju

video

p/s: abaikan kalo terdengar sore2 buruk uswah dlm video tu. Cis sore aku bertukar jadi naga kalo dlm video!

Petir lagi

Hai hai.. udah lama ngak diupdate blog ini ya.. internet connection buat hal lagi. Rumahku syurgaku telah disambar petir buat kali kedua & telah merosakkan sedikit modem yang baru dibeli itu. bole gune 2 port aje. 2 port lagi rosak.

Makanya, abah beli modem baru lagi yg agak cantik designnye yg bernama LinkSys. Modem ni ade 4 ethernet port & wireless skali. Tapi, kalo nak gune wireless, agak mengharukan kerana passwordnye yg saaaaaaaaangaaaaat panjang & huruf+nombor yg tah pape. Okeh, dah ade modem baru..so dah okeh ke internet?

Jawapannya mestilah TAK! line internet buat hal la pulak. Agaknye tiang telepon tu kene sambar kilat, tibe2 cam ade crossline n asek tak bole gune intenet saje.. Report kat TM dah dibuat banyak kali. Technician TM pun dah datang banyak kali juga (ade 1 org yg same yg telah memerhatikan rumahku dlm keadaan kemas & bersepah. hahaha)

Alhamdulillah harini internet connection agak okay walaupun ade 2,3 kali terputus. Akibat daripada hujan ribut petir yang melanda BBU bulan ini, traffic light disekitar BBU (& sepanjang jln pegi skolah) pun telah pening kepala & mengakibatkan queue kereta yang agak panjang dimana2. huhu

Seperti yang direquest oleh munah, ni gambar2 terbaru Hanaa (replika munah yg kurus.. hahaha)

Hanaa stylo


Hanaa the itik (puppet itik)


Uswah the lion (puppet lion)

p/s to munah: uswah letak gambar uswah gak sbb uswah pegang mainan hanaa.. hahaha

Tuesday, April 15, 2008

Rupenye penah naik ambulance

Kat post sebelum ni, dalam tag tu, saye ingatkan saye tak penah naik ambulance. Tapi rupenye penah!! Abah bitau mase 1985, mase saye still a baby (yg kiut), & baru sampai ke England, saye telah jatuh sakit & penyakit itu adelah cirit-birit (hahaha). Mama kate agak serius penyakit saye itu sampai ta*k pun jadi kale hijau! hahaha.

Oleh sebab sakit & baru sampai dari Malaysia, doctor kat sane takut la kalo penyakit saye ni penyakit misteri yg berjangkit2. So kene masuk hospital yang kat hujung dunie (seperti kate parents saye), di kawasan pedalaman sheffield yang agak cantik sebab sepanjang jalan penuh ngan pokok cherry blossom..

Okeh, mane ek gambo ambulance.. tahun 1985... search jap..

Ambulance tahun 1985

Aaaarrgggghh!! buruknye ambulance zaman dulu!! Macam lori jual susu je! (camni ke ambulance yg uswah naik dulu abah?)

orang nak naik ambulance yang cantik sikit cam zaman sekarang punye.. cam ni...

Ambulance zaman sekarang

Barulah bahagie sket & orang sakit pun boleh sihat kalo naik ambulance cantik camni! hahaha...yela tuh!

Manusie mmg tak penah bersyukur...

Sunday, April 13, 2008

Tag dari piah

Tag curik dr blog piah, sape nak curik dr sini pun bole aje.. anyway, soalan yg malas nak jawab, I dah delete.. haha

DO YOU SNORE?
-nope

LOVER OR A FIGHTER?
- Lover (HAHAHAHHA)

WHAT'S YOUR WORST FEAR?
- Mimpi perang (kalo mimpi ni mesti tbgn n berdebar2 n bpeluh2) & perang btul2 mestila lagi seram kan

AS A KID, WERE YOU A LEGO BUILDER?
- yup2!

WHAT DO YOU THINK OF "REALITY TV"?
- Mase mula2 macam menarik, tapi skrg dah banyak sangat, dah agak bosan pula

DO YOU CHEW ON YOUR STRAWS?
- sometimes, lagi2 kalo nervous or tgh sibuk bergosip

WERE YOU A CUTE BABY?
<--Hello!!! sgt kiut la kot! hahaha









WHAT COLOR IS YOUR KEYBOARD?
- black, err, tapi dah jd gray sbb pnuh habuk sume.. hahaha

DO YOU SING IN THE SHOWER?
- Nope

HAVE YOU EVER BUNGEE JUMPED?
<--Tak penah, tapi rock climbing penah le.. hihi









ANY SECRET TALENTS?
- kalo dah secret itu, mmg secret la namenye.. huhu

WHAT'S YOUR IDEAL VACATION SPOT?
- pantai & pantai & pantai

HAVE YOU EATEN SUSHI?
- yup yup & I hate it! (penah mkn 2 kali & 2 kali la jugak muntah lepas makan)

DO YOU GIVE A DARN ABOUT THE OZONE?
- nope

HOW MANY LICKS DOES IT TAKE TO GET TO THE CENTER OF A TOOTSIE POP?
- Ade ke org yg rajin sgt kira?

CAN YOU SING THE ALPHABET BACKWARDS?
- cannot ah

HAVE YOU EVER BEEN ON AN AIRPLANE?
- iye

WHAT'S YOUR STAND ON HUNTING?
- Bole saje, seronok ape, tapi i tak berani la

IS MARRIAGE IN YOUR FUTURE?
- InsyaAllah.. amiiiiinnn

DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?
- Oh tidak lansung, buruk gile

WHAT ARE YOU ALLERGIC TO?
- Udang yg tak fresh, orang yg bau busuk

DO YOU CRY AT WEDDINGS?
- Nope

HOW DO YOU LIKE YOUR EGGS?
- scrambled with lots & lots of butter

ARE BLONDES DUMB?
- tak semestinya.. kalo die rajin blajo, die pandai la

WHAT TIME IS IT?
- 7:30 PM.. omigod, dah magrib rupenye.. kene solat dulu & baru sambung jawab soalan kat bawah ni

DO YOU HAVE A NICKNAME?
- Uswah, suwah, wawa (by echah), ajuwwa (by hanaa), jah (by hanaa dulu2), hmmhmm (by hanaa dulu2 lagi)

IS MCDONALD'S DISGUSTING?
- oh tidak, sedap malahan

WHEN WAS THE LAST TIME YOU WERE IN A CAR?
- 40 minutes ago. Baru balik dr amek aya kat skolah

DO YOU PREFER BATHS OR SHOWERS?
- Showers!!!

IS SANTA CLAUSE REAL?
- Nope!

ARE YOU AFRAID OF THE DARK?
- not really

WHAT ARE YOU ADDICTED TO?
<-- shopping.. huhu









CRUNCHY OR CREAMY PEANUT BUTTER?
- creamy

HAVE YOU EVER RIDDEN IN AN AMBULANCE?
-Tak penah. teringin gak, tapi tanak le sbb ade sakit or sedare sakit ke ape, nak naik je

WHAT COLOR ARE YOUR EYES?
- dark brown

WHEN'S THE LAST TIME YOU CRIED?
- err.. no comment

DO YOU LIKE YOUR LIFE?
- yes! Alhamdulillah

WHOSE LIFE IS BETTER?
- I don't know, permaisuri agong? hahaha

ARE YOU PSYCHIC?
- nope

DO YOU PLAY ANY INSTRUMENTS?
- hmm..unfortunately, no

CAN YOU SKATEBOARD?
- nope.. nampak cam senang tapi bile try, susah rupenye

DO YOU LIKE CAMPING?
- yup!

DO U SNORT WHEN U LAUGH?
- Hahaha... taaaakkkk!

YOU BELIEVE IN DIVORCE?
- yup

CAN YOU DO THE MOONWALK?
- macam micheal jackson tuh? tak reti

WHAT WAS THE LAST THING YOU ATE?
- chocolate sundae from McD

DO YOU WEAR NAILPOLISH?
- nope

DO YOU LIKE SOMEONE RIGHT NOW?
- yup

WHAT'S THE MOST ANNOYING TV COMMERCIAL?
- iklan2 kerajaan seperti kempen basuh tangan, kempen 5B yang agak hampeh, & segala jenis kempen.. plisla buat menarik2 sikit.. ni org nak tgk pun tak lalu

FAVORITE BAND AT THE MOMENT
- mirwana, nowseeheart, bsb hahaha


Saturday, April 12, 2008

Shopping Budak!

Apekah ini?

Supermarket ni jual budak ke?


:
:
:
:


Jawapannye ialah:
HANAA TIDO!!!!

Hanaa kepenatan & Uswah da tak larat dukung die
(adakah perbuatan ini melanggar undang2?) haha


Bagi nanny-nanny yang dah tak larat nak dukung baby2 tido mase tgh shopping, & takde baby's stroller, jgn risau! anda ada cara lain untuk meringankan beban!

Bahan2 yang diperlukan:
1. Shopping cart
2. Barang-barang lembut seperti kitchen towel, bantal kecik, tuala-tuala etc. yang boleh didapati di supermarket

Itu sahaja & anda bole menarik nafas lega & baby anda juga boleh tidur lena. Selamat mencuba!

Friday, April 11, 2008

Perkara-perkara

Perkara 1: NOVEL

Baru saje berjaya menghabiskan novel ke-2 untuk minggu ini (Ayat-ayat cinta & Manikam Kalbu). Nampaknye minggu ni Uswah da jadi org yg sgt berguna sebab baca novel2 yang bagus2 n membina minda! hahaha. Novel Ayat-ayat cinta tu agak femes & sudah ramai yang baca. Komen Uswah: Sile bace sendri buku itu & semoga terkesan kepada anda.

Novel 'Manikam Kalbu' by Faisal Tehrani ni sangat-sangat menarik & tak bosan membacanye. Pandai sungguh si Faisal ni membuatkan orang tertanya-tanya ape bende yang akan jadik di plot seterusnye & tak sabar-sabar nak abeskan membaca. Bahasanya pula sangat indah & misteri. Novel ni sangat sesuai kepada pencinta fesyen, pencinta bangsa (melayu) & yang paling utama, pencinta Islam. Orang-orang kebanyakan seperti saya ni pun boleh baca untuk menambah pengetahuan & yang best skali, novel ni agak fun!

Kepada sume fashion2 designer, silelah baca novel ini & jadikan ianya teman ketika mencari ilham untuk rekaan2 terbaru. Ewah, dramatik btul aku! Oh ye, saye juga amat berbangga dengan baju kebanggaan Malaysia iaitu baju kurung & sememangnye saya adalah pencinta baju kurung (baju kurung dah berpuluh, kalo x cinta xtaula kan!)

Ni lah novel comel yang dimaksudkan. Beli jgn x beli! penat aku promote free!


Perkara 2: ME, MYSELF & I

Pada suatu hari yang tak dpt diingat tarikhnya, saye pegi tangkap gambar passport untuk kegunaan rasmi. Orang kedai gambar itu begitu rajin sekali untuk memekapkan gambo saye, dan memadam jerawat2 di muka. Gambar saye sangat cantik seperti dibedak, dicelak & dipakaikan lip gloss bersinar2!

Ni lah gambonye.. alahai tak clear pulak! camera phone la katekan

Kisah kedua adalah mengenai driver yang mempunyai mata yang sedikit defect (rabun+astigmatism yg tinggi). Makanya, bile hari siang, & matahari bersinar dengan galaknye, driver menjadi sgt silau & terpakse menyepetkan matanye sehingga menyebabkan kepeningan. Untuk mengatasi masalah itu, driver dah ade spek itam. (alasan bes mau bergaye..haha)

Driver yang berjaya

Kisah ketiga pula, haritu saye dengan rajinnye (bakal mak mertua, sila ambil note - USWAH = RAJIN) telah mengemas rak barang2 kat bilik mama+abah & telah berjaya mengumpulkan perfume-perfume bermacam jenis berjumlah 40+ botol! tapi banyak yg kecik2 la. Kemudian, Uswah & Hanaa dgn galaknye telah menspray2 perfume2 tersebut.

Perfume yang banyak


Perkara 3: HANAA

Hanaa merupakan tukang kejut terkemuka dirumah ini. Almost everyday kene bangun awal sebab die kejut. Alahai, banyak sgt cite pasal budak ni... malasnye mau menyusun ayat.. sanah, munah, Hanaa da pandai nyanyi buai laju2 sampai pokok sena & skrg dlm proses blajo 2 lagu baru.. hahaha

Si Pipi tembam yg mengambil alih tempat tidur uswah lepas die kejut uswah!

Panjang juge post ini ye... nampaknye uswah skrg makin malas update blog.. tapi skali update agak panjang.. cam org tua2 kata, sedikit2 (simpan) lama2 jadi bukit..

wassalam...


Sunday, April 6, 2008

Cak! rindu i tak? haha

Helloooo...udah lama ya blog ini ngak diapdet2.. bajet busy sgt.. haha

Sebab-sebab saye tak update blog:

SATU: Petir yg amat kuat telah memanah rumah kami, dan membunuh beberapa peralatan berteknologi tinggi seperi laptop abah, pc abah, modem & router, dua2 line telefon, network card di pc uswah & pc rumah & beberapa plug extension.

Gambar sekadar hiasan. petir kat umah kitorang satu kaler je kot

Kesimpulannye, internet down!!!! walaupun internet da ade balik last week, tapi pc saya masih tak dapat internet sebab blum tukar network card. Sesungguhnye mood untuk update blog bagaikan tidak ada lansung jika menggunakan pc lain. Ni pun gune pc abah.


DUA: Uswah da naik pangkat! YEAY
Sebelum ni, saye hanyalah seorang nanny yang berjaya.

Terang2 la ni bukan aku kan.. budaknye pun laki.. haha

Berkat kesungguhan uswah melanjutkan pelajaran di Sekolah memandu, Uswah skrg dah grad dengan jayanye & da jadik driver untuk mama & adik2 (untuk menjadi driver abah umpama pungguk rindukan bulan). So banyak masa dihabiskan didalam kereta untuk membawa mama/adik2 kemane2 saja yg derang mahu.

Oh, Uswah yang baik tak langgar double line! pemandu berhemah you!

TIGA: Banyak menghabiskan masa tgk DVDs cerita2 terkini seperti enchanted, jumpers, 27 dresses, nanny diaries, alvin & chipmunks, dan banyak lagi. Eh Enchanted best gile! silela tgk! Tere btul die jahit baju & jadi baju yg lawo! Sgt bestnye kalo dapat bukak butik baju gown cam si giselle tuh! tapi manela i suke jahit2 ni.. reti pun tidak.. huhu

Cis, Fairy Tales mmg suke buat org berangan!


Okeh, sekian sebab-sebab & alasan tak update blog. Tapi seperti kata orang2 tua, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih... mmg aku suke berdalih2 ni, tapi ade 3 je pun dalihnye, takdela sampai 1000. Haha

Oh oh, and I sooooo need a vacation right now! Please2 sape2 ajak daku ke tepi pantai yang indah!

nmbnckl.nlu <-- komen yg Hanaa type


Tata