Thursday, February 28, 2008

Doa mintak jodoh

Jumpe doa mintak jodoh yg agak lawak kat blog Anne. Untuk view doa itu, sile klik disini

Haa alak! ni la namenye doa mintak dipaksakan! hahahaha

Bibikless...no more!

Last week, Our beloved Makcik Hajrah (Isteri arwah pakcik Yafie, Abg mama) datang ke Malaysia membawa harapan..iaitu bibik bibik yang udah lama kami nantikan. Thanks makcik!
Udah beberapa bulan rumah kami menjadi bibikless, setelah bibik lame kitorang, kak sum, buat hal & dipecat mama. Akhirnya, setelah beberapa bulan Uswah menjadi bibik+nanny sementara rumah ni, dapat jugak Uswah pencen & jadi nanny sepenuh masa saje.

Hari ni hari terakhir Makcik Hajrah di Malaysia. Bibik2 sudah selesai dihantar ke checkpoint2 sepatutnya termasuk rumah saye. Petang td, kitorang hantar makcik pulang di The Zone, Stulang. Dia naik feri ke Batam dan dari situ akan naik plane balik Jakarta.



Makcik Hajrah (Baju pink) berusaha memampatkan barang2nya ke dalam
periuk beso yg baru dibeli (die nak buat bisnes catering di Jakarta)


Mama drive ke the Zone, Stulang


Hanaa yg sentiase nak ikut - pakai tudung tutup rambut tp ketiak nampak


Amad, Uswah, hanaa & bibik mai


Da sampai


Kitorang tunggu kat terminal ferry


Luggage makcik Hajrah - 3 beg + 1 kotak beso + 1 plastic bag



Our new bibik! bibik mai (name sebeno Maemunah)
-Maimunah kecik (yg beso) dah balik OZ, munah beso (yg kecik) dtg ganti! haha

Uswah & Hanaa dgn gule2nye


Bye-bye Makcik! moga ketemu kembali di lain hari!


Blackout !

Dua hari lepas, pukul 11 mlm, satu Bandar Baru Uda telah blackout! yang menyala cuma lampu2 dijalanan. Kami serta jiran tetangga telah lepak2 diluar rumah sebab dlm rumah panas tak bleh bukak kipas @ ekon.

Lampu jalan yg menerangi jalan


Kitorang menyumbatkan diri kedalam kete + bukak ekon


Hanaa main seat-belt kat seat belakang skali (3rd row)


Aya, Piah, Solehah & Uswah - 2nd row


Hanaa pindah depan & drive kete (time cemni la ngko bole drive)

Sunday, February 24, 2008

I LOVE MY FAMILY

The ONLY complete family pic

Thursday, February 21, 2008

Munah balik OZ

Semalam petang, Uswah, mama, abah, hanaa, nenek & munah telah merantau ke changi airport, singapore untuk hantar munah + beg munah yang penuh bekalan makanan balik ke melbourne. Flight munah pukul 6.10 PM. Kitorang gerak dr JB around 2.30 PM, sampai airport pukul 3.30 PM.

Gambar terakhir bersama munah kat umah b4 btolak, after solat zuhr


Nenek, mai, hanaa & mama


Nenek, mai, hanaa & uswah

Abah, mai, mama

Bye bye munah!

Kepade munah. kumpul aa duit banyak2 so akhir tahun ni bole balik msia lagi! n blikan henbeg lagi! haha.. jgn nangis!

Monday, February 18, 2008

Cikgu Hanaa

Hanaa dgn spek pinjamnye (Aya punye)

Amera + Muhammad 2.0

Majlis Sambut Menantu (Tampines, Singapore) ~ Sunday, 17th Feb 2008 (1.00pm - 6.00pm)

Semalam, Uswah, Suhaib, Solehah, Hayat & Nuha gi Singapore utk majlis kenduri kawin Mera kat sebelah Muhammad. Alhamdulillah senang gak sampai kat tempat kenduri ni. Kenduri ni dibuat kat dewan apartment.. dewan ni open..takde dinding. 1st time kitorang pegi singapore wedding. hehe


The kad jemputan (ayatnye berbunga2 sbb nak sesuaikan dgn msia..haha)


Tempat kenduri berlansung


Muhammad & Amera


Pengantin Arab yg sangat 'Arab'


Mera's dress yg sgt glamorous!


Pengantin greets tetamu


Kat belakang dress tu ade gown pulak


My siblings & pengantin


Pengantin lama n parents to be - Nadia + Amad

Lepas makan2 & bergambar dgn pengantin, kitorang gi city pulak, nak cari J.Co yang baru seminggu bukak kat singapore. J.Co singapore ade kat Raffles City, atas City Hall MRT. Tapi kitorang nak kete je. Sampai2 J.Co, tengok kaunter die kosong jek! rupenye machine die rosak so ade 4 flavours donuts je yang dijual.. kitorang pun beli sedozen & bawak balik JB.


We're heading to the city!
Jalan kat s'pore best sebab banyak pokok!


Dah nampak dah city kat depan tuh!


Eye on Singapore?! heheh


City + pembangunan

Uswah migrain sebab banyak sangat tengok peta! huhu.. pening pening..

Saturday, February 16, 2008

Friendly Site Award!


Hehe.. Thanks to kak Aliya for presenting me this award. I think this blog-award passing has become a tradition for bloggers (eh?). I'm new for blogging so this sure makes me HAPPY! hehe.. thanks again!

Anyway, kak Aliya was my senior back in Sekolah Menengah Islam Hidayah. She's Amirah's sister and biologically (biology + logically), they shared the same features --> Tall, Fair & Beauuuuutiful! I still remember one night yeaarrrrs ago, at ustazah's house, I saw kak Aliya taking a nap before going to the school program (qiyam). And there I stood silently, stunned by her beauty! (hahaha..kak Aliya, now u know one of my secret..). Oh n she's a beauty with brain and solehah too! A role model la senang cakap. hehe

As per tradition of blogging, I present this award to aya, my sis.

Friday, February 15, 2008

Girls' Day Out

Lepas Solat Jumaat, the girls + mama gi shopping kat Angsana. Uswah + Mai nak amek spek n Nuha nak shopping suar. Seperti biase, itu hanyalah 'MAIN TARGET'. Tau-tau jela kan pempuan ni bile da kuar shopping...

1st Stop - Optik Angsana (kedai spek feveret)

Uswah's old spec with new lens (sblh kiri)
*remember my lens pecah last week


Munah's new spec - siap ade sunglasses


Uswah try2 spek munah.
Spek ni agak 'mak datin' kat tepi die..

kalo pakai tudung tak nampak aa



2nd Stop - Uda Ocean, girl's department

Hanaa yg sedang dilatih utk shopping


Uswah - Hanaa's personal shopping trainer


Hasil kutipan kat 2nd stop - seluar Nuha & baju Hanaa


Mama & akak cashier
(ramai gak akak cashier kat sini yg kenal mama..haha)


Okay, bergerak melangkah ke check point seterusnye!


Hanaa suke naik escalator!


3rd stop - Uda Ocean, Stationaries' Department

Hanaa dgn senyum pura2

Kitorang gi sini sebab abah call & mintak beli kertas A4. Munah pulak nak beli some stationaries.. Mase munah dok sibuk nak bayo kat cashier, tibe2 Hanaa hilang! mane laa pulak budak ni pegi! biasenye takut nak lepaskan tangan orang pun. Carik punye carik... jumpe jugak die akhirnye...

.
.
.
.
.
.

....kat tempat toys

Hanaa merenung mainan2 dgn muke penuh mengharap
tapi sorila, mainan Hanaa da banyak kat umah


4th Stop - Kedai baju skolah

Uswah & hanaa da kepenatan..setakat menunggu diluar saje

Seterusnye dah takde gambo sebab da penat..

5th Stop - Hinode shop (kedai rm5)

6th Stop - Watson

Okeh, nampak sgt post ni takde tujuan. Eh, maybe bole amek pengajaran --> orang pempuan kalo shopping mesti akan shopping lebih dari tujuan asal..huhu

sesungguhnye kehidupan sang penganggur agak tiade apa untuk diceritakan.

penat.....

Sunday, February 10, 2008

3 Days kat KL

Malam 1st, Shema blanje makan @ kg baru sempena die da dpt keje kat Flextronics. Thanks Shema!

Alak & her lamb chop

Hari Jumaat plak, kitorang bersiap2 nak gi wedding mera.. kebetulan uswah & shema sedondon same kaler.. Tudung uswah disponsor oleh cik Alak (dah lame aku eyeing tudung ni! hahaha). Baju & tudung cik Alak pule disponsor oleh saye.

Shema & uswah sedondon


Cik Alak yg busy sentiase


Lepas wedding mera, kitorang gi lepas2 minum2 kat cafe HS UIA yang sudah bertukar warna jadi warna tadika! hahaha. Tukang lepak: Uswah, shema, alak & mak buyung nadia.

Alak & Uswah


Uswah, Nadia & Shema

Jumaat malam sabtu pulak, ade majlis potong kek & ladies nite at Mera's. tapi kitorang tak stay plak n terlepas tgk gelek2 arab.. hohoho

Uswah, Ecah, Dayah, Sibah, Shema

Gadis2 ayu di tangge hahaha

Lepas majlis kat umah mera, uswah, alak, shema, ecah & sibah lepak umah dayah.. kitorang bermandi manda & berendam kat swimming pool umah dayah sampai kol 12 lebih malam. huhu.. bes bes bes!!! tapi uswahnye setakat rendam kaki aje.. tapi telah basah kuyup hasil dengkian ecah & the geng. No pics for that sebab censored! hahahah

Hari sabtu pagi, mase bersiap2 nak gi reception mera, spekku telah kopak. So I ngan alak pun gi kedai spek untuk carik penyelesaian utk mata ku yang rabun amat. huhu.

My new specs.. stylo gak aku ni rupenye!

kidding aje...
Akhirnye tepakse gune contact lens sementara.. sebab org yg buat spec punye lens cuti raye cine. Agak susah pakai contact lens sebab mateku yang kecik..huhu

Solehah, hanaa & uswah (missing: uswah's specs)

Ptg sabtu, gi Lowyat ngan abah & solehah.. nak bli laptop munah + barang2 kompite

Oh oh.. ini sume laptop gue!

Malam2.. mestila melayan cik puan Hanaa.. the princess of the family.. si manje

Hanaa korek2 laci kat umah macik sempo

Tengok die jumpe ape! hehe.. krisis identiti....


Pagi2 ahad, bertolak ke muar, ade wedding adik ipar my kazen.. then balik JB

Hanaa tido kepenatan dlm kete berselimutkan baju abah


Hanaa si budak jual bunge


Hanaa's feveret spot dlm kete.. bahye btul budak ni! suke duduk tgh2 mama & abah

Sekian saja kisah penjelajahan saye selame 3 hari.. penat bangat!!!! beberape minggu ni dok ulang alik KL-JB aje.. huhuhu